Rezsicsökkentés: Ha nem öntünk tiszta vizet a pohárba, lassan nem lesz mit innunk

Rezsicsökkentés: Ha nem öntünk tiszta vizet a pohárba, lassan nem lesz mit innunk

(Fotó: Flickr.com/Joe Shlabotnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rezsicsökkentés kapcsán mindenki elsősorban a földgáz és az elektromos áram kedvezményes árára gondol, pedig a havi számlából a víz esetében is kiderül, hogy olcsóbban jutnak hozzá a családok, mint amennyibe valójában kerül.

A VGF&HKL szaklap fedezte fel, hogy a vízhálózat esetében sem fedezi a csökkentett ár a hálózat fenntartását. A lap a május 19-i Hivatalos Értesítőben megjelent belügyiminisztériumi közleményre hívja fel a figyelmet.

A vízgazdálkodással foglalkozó dokumentum többek között azt írja, az elmúlt időszak jogszabályi változásai mind költség, mind bevételi oldalról jelentős terhet róttak a szolgáltatók gazdálkodására. Az ellátási biztonság fenntartása szempontjából a legsürgetőbb feladat a szolgáltatók pénzügyi helyzetének konszolidációja. Emellett a szektor továbbra is egyik legsúlyosabb problémája a rekonstrukciós beruházások folyamatos elhalasztása, a közművagyon felélése. 

A közlemény arra is rámutat, hogy az ágazat egyre nagyobb bajban van, hiszen amíg 2009-ben a költségek még 99,2 százalékban megtérültek, addig mostanra ez az arány 78,7 százalékra süllyedt.

Ennek oka, hogy a rezsicsökkentés miatt a szolgáltatók nem emelhetnek árat, miközben kiadásaik jelentősen nőttek, ezért a helyzet már rövid távon sem tartható. Az elmaradó fejlesztések, a hálózat toldozgatása-foldozgatása és az állandósult munkaerőhiány miatt előbb-utóbb garantáltan eljön az a pillanat, amikor a szolgáltatás színvonala romlani fog, a rendelkezésre állási idő jelentősen csökken. A belügyminisztériumi jelentés a problémát ugyan felveti, de nem tesz javaslatot a helyzet orvoslására.