Hadházy Ákos jövő héten talán már leteheti a képviselői esküt

Hadházy Ákos jövő héten talán már leteheti a képviselői esküt

Hadházy Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos akár a jövő hétfőn elinduló őszi parlamenti szezon első napján leteheti a képviselői esküt – legalábbis így számol a Hvg.hu a birtokukba került dokumentumok és információk alapján.

Mint ismert, a politikus habár győzött egyéniben az április 3-i országgyűlési választáson, egyetlen ellenzéki képviselőként bojkottálta az alakuló ülést, így nem is tette le a képviselői esküt. Habár Kövér László házelnök azóta már adhatott volna erre lehetőséget, mindezidáig nem tette. Így Hadházy Ákos egyelőre nem gyakorolhatja a képviselői jogait, fizetést sem kap, és nem mehet be szabadon a munkahelyére, a napokban keltett feltűnést azzal, hogy turistajeggyel jutott csak be az Országházba.

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában már téma volt az eskütétel, ugyanakkor nem hoztak döntést arra hivatkozva, hogy meg kell várni a nemzetközi jogi gyakorlatról szóló szakértői jelentést. Ez a Hvg.hu információi szerint most el is készült. A birtokukba került dokumentum valójában egy nemzetközi kitekintés, amely egy A képviselői eskü és jogkövetkezményei az európai országok gyakorlatában című, hat oldalas összegzésből és egy másik, 41 ország gyakorlatát részletesen vizsgáló mellékletből áll. A szakértői anyag ugyanakkor még mindig nem tartalmaz semmilyen „céldátumot” Hadházy Ákos eskütételére, de az kiderül belőle, hogy az általános gyakorlat Albániától Észtországon át Törökországig az államok többségében, hogy ha a képviselő nem tud az alakuló ülésen esküt tenni, akkor a következő alkalommal kell ezt általában pótolni.

Az igazságügyi bizottság kedden ülést tart azzal a címmel, hogy „Kövér László házelnök megkeresése az alakuló ülésről távollévő képviselő eskütételének pótlására nyitva álló határidő ügyében”. A portál szerint mivel a szakértői jelentés volt az egyetlen dolog, amire eddig vártak, így a mostani ülésen megszülethet a döntés, hogy Hadházy Ákos letehesse az esküt.

Az Országgyűlés az őszi ülésszakot várhatóan jövő hétfőn kezdi meg, erre utal az is, hogy szerdától a Fidesz-KDNP megtartja a frakcióülését, amelyet rendre a parlamenti szezon előtti héten szokott.