Hadházy: Ki kell mondani, hogy nem fogadjuk el a játékszabályokat

Hadházy: Ki kell mondani, hogy nem fogadjuk el a játékszabályokat

Hadházy Ákos a Kunigunda úti tüntetésen (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délután háromra hirdette meg az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott kampány záróeseményét Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter és a Momentum Mozgalom. Az EP-kampányt is értékelő rendezvényt az MTVA Kunigunda úti székházához szervezték, ahol a felszólalók mellett meglepetésprogramot is ígértek. A közmédia „lejárató riportjai” ellen is tiltakozó esemény meghívója szerint ha sokan érkeznek, „egy tiltakozó blokád is összejöhet, és bent leszünk a tévében.” Percről percre követjük az eseményeket.

16.25 Gulyás Márton is jelen van, üdvözli Hadházy Ákost, aki már a tüntetőket hallgatja. Az eseményen végül két-háromszázan voltak jelen, a demonstrálók a végén még beszélgettek a felszólaló politikusokkal. Ezzel közvetítésünk is a vége felé érkezett, köszönjük olvasóinknak a figyelmet!

https://www.facebook.com/hang.hu/videos/300430837513894/?notif_id=1558634436762050¬if_t=live_video_explicit

16.22 Dömsödi ezután lezárja a rendezvényt. Búcsúzóul szeretné, hogy felhangozzon egy dal. „Nagy baj az, ha az ország egyik része nemzeti jelképeket, dalokat, verseket, írókat, költőket akar kisajátítani.” Ezután Varga Miklóstól következik az Európa című dal. Egészen friss hír, hogy a számot Leslie Mandoki is feldolgozta Mother Europe címmel. Közreműködött mellette Ian Anderson (Jethro Tull), de Klaus Meine és Rudolf Schenker (Scorpions) is.

16.19 Aki igazán fél, az a miniszterelnök és a Fidesz – mondja Hadházy. Arra kér mindenkit, hogy menjenek el szavazni, de holnapután kezdjenek tiltakozni a játékszabályok ellen. „Holnap Magyarországon nem demokratikus választást láthatunk majd, hanem egy ahhoz hasonló rendezvényt.” Vannak azért szerinte pozitív hírek is. A kormány bástyája, Polt Péter ügyészsége sokkal közelebb áll a „leromboláshoz”, mint ezelőtt nyolc hónappal, és ez önöknek köszönhető – mondja az aláírásgyűjtésről.

Tüntetés az MTVA Kunigunda úti székházánál. Fotó: György Zsombor/Magyar Hang

16.14 Ismét a „félnáci balfékről” beszél Hadházy, arról, hogy Strache orosz pénzből szeretett volna médiát venni magának. Sokkal rosszabb lehet a jövőben szerinte, a sajtó sokkal nehezebb helyzetbe kerülhet. Ez egy figyelemfelkeltő akció lett, „az ellenzék nagy része el sem jött”, de a Momentumnak nagyon köszöni, hogy itt van. A Fideszt próbálta meggyőzni, hogy nem kéne lopni, de nem sikerült. Az LMP-t arról, hogy együtt kell működni másokkal, ez pedig majdnem sikerült, de aztán egy titkár miatt szerinte ez sem. „Csak akkor vagyunk hajlandóak a kormánynak megtenni azt a szívességet, hogy fenntartjuk a demokrácia látszatát, ha két dolgot megtesz” – mondja. Konszenzusos közmédia kell, a propagandát pedig be kell tiltani. Egy kellemetlen dolgot még ki kell mondani Hadházy szerint: a vasárnapi EP-választáson az ellenzék vereséget fog elérni. Ettől még szerinte el kell menni, „de ez egy vesztes csata lesz.”

16.10 Akkor nem tudta, és azóta sokszor bocsánatot kért, de 2010-ben azért jutott hatalomra a Fidesz, hogy lophasson – mondja Hadházy. Most már fordítva, azért kell lopniuk, hogy hatalmon maradhassanak. Van még egy fontos dolog, amit el szeretne mondani. A demokrácia és a sajtószabadság leépítésében csak egyfelé vezethet az út, ezt pedig nagyon jól kell érteni szerinte. „Hallottak az öt percekről. Leköpik ezzel az ellenzéki pártokat és szavazókat. Amikor fideszesek gyaláznak minket, hogy színészkedni voltunk benn, és engem Batmannek neveznek, akkor visszakérdezek: tudják-e, miért voltunk bent?” Helyes lenne vajon az is, ha Orbánt nem engednék soha be? – teszi fel a kérdést. A kormányfőtől idéz, aki korábban még közszolgálati adót követelt az ellenzéknek.

16.05 A második leggyakoribb kérdés, amit Hadházy kap, hogy „képviselő úr, mikor fogják ezeket elzavarni?” Ez szerinte nagyon rossz kérdés, és az rá a válasz, hogy soha. Ők, a képviselők hogy tudnák ezt ma már megtenni? – teszi fel. „Ma már nem itt tartunk, ezért vagyunk itt. Közösen tudjuk csak megcsinálni.” Egészen lelkesítőnek tartja, hogy 25 ezren gyűjtöttek aláírásokat. El kell menni az emberekhez, tüntetni is kell, amivel „kicsi problémánk van. Elmegyünk tüntetni, nem történik semmi, és akkor másnap nem megyünk el? Még többen el kell menni inkább.” Az Európai Ügyészségért való aláírásgyűjtés is egyfajta tüntetés szerinte, és nem azért csinálták, hogy bemehessen egy tévéstúdióba, hanem mert komolyan gondolták: el lehet érni a célt. Mi történik, ha összegyűlik az egymillió aláírás? Akkor ennyien tüntettek közösen ezért a célért.

16.00 Lett volna egy meglepetésvendég, „nagyon szerettem volna egy félnáci balféket meghívni, hiszen ő a szakember, de állítólag rendkívüli vadászidény van Ausztriában” – utal Heinz-Christian Strachéra. Köszönetet mond az előtte összegyűlő keménymagnak, amelyik ismételten jelen van a tüntetésen. Hadházynak fáj, hogy nem fog tudni felsorolni mindenkit, de néhány történetet kiemel. Olyanokról beszél, akik a legnagyobb fagyban is gyűjtötték az aláírókat. Köztük egy mátraderecskei segítővel, aki kétszáz aláírást juttatott el neki, majd Egerbe még százat vitt utána, „letette nagyon szerényen.” Herczeg Zoltánnak is köszönetet mond Hadházy, ő szintén „az ezredesek klubjának tagja”. Miként egy gyulai aktivista is, akit megbüntettek, mert fél méterrel odébb állt, mint szabadott volna. Erre nagy fütyülés hallatszik a közönség soraiból. De vannak „tábornokok” is, például olyan, aki egymaga tízezernél több aláírást gyűjtött – folytatja a független parlamenti képviselő. Egy miskolci 92 éves óvónő pedig egymaga közel háromszáz szignót hozott.

15.55 Hadházy Ákos érkezik, ütemes taps fogadja. A színpadra az aláírásokkal megy, csak nála ötezer van szerinte, ami a mai nap érkezett. „Ezt már nem lophatják el.” Pénteken Debrecenben gyűjtött, egy jól szituált úr viszont próbálta elküldeni azzal, hogy ő nem magyar ember. „Nyilván azt gondolja, hogy az nem magyar, aki nem a kormányra akar szavazni.” Szervezetten a mai napig gyűjtötték az aláírásokat, és arra kér mindenkit, jövő hétig küldjék még el nekik az íveket. Május 31. után számolják össze a végleges mennyiséget. Számot egyelőre nem tud mondani, de nagyon-nagyon sok van szerinte. Az viszont nem igaz szerinte, hogy tízezren vettek részt a gyűjtésben, mint Dömsödi Gábor említette korábban. Ehelyett 25 ezren szálltak be, mondja.

Hadházy Ákos az MTVA-székház előtti tüntetésen (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

15.52 A propaganda, a közmédia nem működhet így tovább Hajnal Miklós szerint, de azt sem gondolja, hogy Polt Péternek kéne adni még egy ciklust. Szóba hozza az állami pénzekkel kitömött Mediaworksöt, a hirdetésekből élő Lokált. Ez az a döntő kérdés, amire nemet kell mondanunk – állítja. „Nagyon szépen köszönöm, ha ebben a küzdelemben mellénk állnak.”

15.50 A momentumos Hajnal Miklós áll már a színpadon. Senki ne mondja neki, hogy itt sajtószabadság van, mert ez nem valódi közmédia. „Senki ne mondja nekem azt sem, hogy Orbán Viktor szereti a fair versenyt” – teszi hozzá. Öt percig lehetett jelen a köztévén, de úgy látja, ha ezeket az ellenzéki megszólalásokat összeteszik, egyben az is alig valami, szemben a huszonnégy órás propagandával.

15.46 Értelmiségiként és hazafiként kötelessége tenni másokért, döntötte el korábban Herczeg Zoltán, ezért is van itt. „Ti már döntöttetek?” Végezetül megköszöni azoknak, akik jelen vannak, hogy ők már igen. Kiállnak a nyilvánosságra, ezzel vállalják az esetleges megtorlást, „sajnos már itt tartunk.” Akik jelen vannak, ők máris hősök, civil, mindennapi hősök, Herczeg Zoltán pedig büszke rájuk.

15.42 Kevés az értelmes, szeretetteljes és higgadt szó, „mert azt régóta nem halljátok meg” – mondja Herczeg. Méltóság vagy megalkuvás? Szeret vagy gyűlölet, Demokrácia vagy despotizmus? „Mit akarunk mi tulajdonképpen?” – filozofál. Ha eldöntik az emberek, kutassák fel azokat a honfitársakat, akik szintén így döntöttek. Békejobbot, segítő balt kell nyújtani – ajánlja. „Döntsük meg végre a sötétséget, döntsük meg végre a gonoszt.” Ő például eldöntötte, hogy segít összegyűjteni Hadházy Ákosnak az Európai Ügyészségért az aláírásokat, fél év alatt pedig ezret sikerült csak neki.

15.40 Herczeg Zoltán következik. A közönség „trottyos nadrágról” kiabál be, ami helyett Herczeg újat ajánlhatna fel a miniszterelnöknek. A divattervező elmondása szerint felajánlotta, de hiába.

15.36 Kiegyensúlyozottsági panaszra hív fel mindenkit Nagy Navarro. Ha nem ő egyedül indított volna pert, akkor most lehet, hogy 3-400 pert kellene egyesíteni, fűzi hozzá. Ezek után a vasárnapi EP-választás tétjéről beszél.

15.34 A kormánypárti szavazók többsége is akarja az Európai Ügyészséget Nagy Navarro állítása szerint. A közmédiáról beszél ezután, ami Hadházy Ákost próbálta korábban lejáratni. Papp Dániel ügyeit részletezi, hírhamisítónak nevezve őt, nagy fütyülésben tör ki a közönség a nevet hallva. Július 9-én 8.30-kor mindenkit vár szeretettel a közigazgatási bíróságon, ahol a kiegyensúlyozott tájékoztatás kapcsán zajlik majd a per.

15.31 Nagy Navarro pontosan emlékszik, ő mikor volt utoljára a közmédiában: 2011 végén, amikor kirúgták. De senki ne higgye, hogy itt mindenki feladta, hisz vannak még olyanok is, akik Handó Tündével szemben állnak ki. Kunigunda szimbólum, elért sok mindent – folytatja. „Egyet jelent a hazugsággal, a hírhamisítással, ezt elértük.”

15.29 Nagy Navarro Balázs érkezik a színpadra. Egyelőre nem tartja magát politikusnak, de „a holnapi napon Európában biztosan győzni fogunk” – mondta. Akik ugyanis erős, szolidáris Európát akarnak, többségben fognak lenni, akikhez pedig „Orbán csatlakozni akar”, kisebbségben.

Márki-Zay Péter a Kunigunda útján (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

15.26 Ősszel egyetlen közös jelölt mögé kell beállni, nem megosztani az erőket, vélte Márki-Zay. Egyetlen ellenzéki jelölt kell, így lehet szerinte megbuktatni a helyi fideszes vezetést és hosszú távon „ezt a korrupt rendszert.” Most vasárnap pedig szavazzanak a Jobbikra, LMP-re, DK-ra, MSZP-re vagy Momentumra – kéri a résztvevőket.

15.25 Az az Orbán Viktor és az a kormány, ami gyűlöletre építette a politikáját, közben letelepedési kötvények tömegét adta ki. Köztük arab terroristáknak, akiket ráadásul nem is a magyar hatóságok kaptak el – részletezi Márki-Zay. Orbán Viktor közben meg kívánta akadályozni a közös európai határőrséget. Ez pedig Márki-Zay szerint szükséges, így akadályozva meg, hogy „Orbán bűnözőket tudjon behozni Magyarországra.”

15.22 Demokráciában, jogállamban és piacgazdaságban képzeli Márki-Zay és mozgalma a jövőt, nem a kommunista Kína oldalán. Buzdít arra, hogy vasárnap szavazzunk Európára. A hódmezővásárhelyi vezető viszont szomorúan ismeri el, hogy nem tudták felvenni a versenyt azzal a plakáttengerrel, amivel Orbánék elárasztották az országot. A választás tétje szerinte, hogy eleshetünk-e az uniós támogatásoktól. A második kérdés, fel tudunk-e lépni az EU segítségével a korrupció ellen.

15.20 Márki-Zayt az sem lepné meg, ha Orbánról is hasonló felvétel kerülne elő. Ahogy szerinte Gruevszki bukása is megtörtént, és nálunk keresett menedéket, úgy ha „türelemmel kivárjuk, Magyarország is fel fog szabadulni a korrupt rendszer alól.” A polgármester felidézi, hogy őt is meghívták az Egyesült Államokba, a magyar miniszterelnöknek szerinte pedig ott sincs támogatottsága. Trumpról megjegyzi, Putyin támogatja, ugyanakkor érdekes szerinte, hogy ennek ellenére is „utolsó helyen fogadták a mi miniszterelnökünket.” Olyan elutasítást érzett a republikánusok körében is Orbánnal szemben, ami ritka, „csak Kim Dzsongunnal fordulhatott elő eddig ilyen súlyos, kétpárti elutasítás.”

15.17 Amikor fideszes politikusokkal beszélget, meg sem próbálják előtte tagadni a kormány korruptságát. Épp ezért hozták létre a Mindenki Magyarországa Mozgalmat. „Holnap, május 26-án meglátjuk, Orbán Viktor meghódítja-e Európát” – jegyzi meg, hozzátéve, hogy szerinte ilyen nem lesz. Hiszen már a Néppártban is felfüggesztették a Fidesz tagságát, ez pedig szerinte hamarosan kizárássá fog változni. Orbán szövetségesei eközben Le Pen, Salvini és a most megbukott Strache, „akik valamilyen furcsa, perverz módon Putyinhoz kötődnek, és pénzért a jogállamot akarják lebontani orosz segítséggel.”

Tüntetés az Európai Ügyészségért (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

15.14 Máris Márki-Zayé a színpad. Egy alkalommal volt eddig lehetősége a mögötte lévő épületben megjelenni, szerinte sokaknak nem tetszik a valóság. Üdvözli László Jánost is a Nyomtassteis.hu-tól. A csapat szintén ott van a szervezők között.

15.09 Tudósítónk már a helyszínen, nagyjából százan lehetnek egyelőre a tiltakozáson. Márki-Zay Péter és Herczeg Zoltán is megérkezett.