Hadházy: Újabb feljelentést teszünk az Öveges-program ügyében

Hadházy: Újabb feljelentést teszünk az Öveges-program ügyében

Hadházy Ákos és Kovács Gergely (Forrás: Facebook/Hadházy Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A XII. kerületben újabban talált adatok alkalmasak arra, hogy ismételten feljelentést tegyenek az Öveges-program ügyében – erről beszélt pénteken egy Facebook-videóban Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, valamint Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Hadházy a felvétel elején elmondta, korrupciófigyelő munkásságában az egyik legelső eset az Öveges-programé volt, és már akkor találkozott ezzel, amikor még fideszes képviselő volt. Akkor ugyanis állítása szerint a szekszárdi polgármester bevitte a programot egy frakcióülésre. Amikor pedig felmerült, hogy mi ez, Hadházy szerint az hangzott el, hogy „a Pokorni bulija”.

Aztán a 2014-es választások előtt átadtak egy szekszárdi gimnáziumi tantermet, Hadházyt pedig megdöbbentette, mennyi pénz folyt el, szerinte értelmetlenül. Több tízmilliót költöttek például tanterem-foglaltságot nyilvántartó szoftverre, munkafüzetekre, tanulmányokra. Negyvenhárom másik helyen pedig ugyanígy történt. Hadházy szerint ajánlattételekre véletlenül sem helyi számítástechnikai céget hívtak, hanem egy céghálózat tagjait. Hiába, hogy ők egymástól akár több száz kilométerre lévő városokban voltak megtalálhatóak. Végül feljelentést tettek, szavai szerint viszont később csupán néhány embert ítéltek el, a fő bűnösöknek viszont közelébe sem mentek. Pedig Hadházy szerint a NAV is arra jutott, hogy a visszaélések csak akkor működhettek, ha azokat központilag szervezték.

Kovács Gergely a videóban arról beszélt, olyan úgy bizonyítékokat talált, amelyek az ügyet Pokorni közelébe vihetik. Az MKKP vezetője Béres István korábbi oktatási szakértőről, Pokorni tanácsadójáról beszélt, akit szintén az ügyhöz kötött. A párt oldalán található hosszú cikk szerint „az van, hogy ami a gazdasági ügyeit illeti, Pokorni Zoltán igazából Béres István. Pokorni Zoltán ugyanis, legalábbis ha az általa irányított intézmények, mint például az egykori Oktatási Minisztérium, vagy 15 éve a Hegyvidéki Önkormányzat »gazdasági« ügyeiről van szó, nem Pokorni Zoltán. Hanem Béres Istvánnak hívják.” Hadházy a posztban kifejtette, „Pokorni legbizalmasabb emberének és feleségének tulajdonába került az a drága belvárosi lakás, amelybe egy sor, az Öveges-csalásban résztvevő cég be volt jelentve.” „Az Öveges-programnak csak látszólag volt az az értelme, hogy 43 városban, egyenként 300 millió forintért (!) újítottak fel egy-egy természettudományos tantermet. Ennél fontosabb volt, hogy a »közbeszerzéseket« egy néhány tucat kamucégből álló hálózat segítségével, meghívásos pályázatokkal bonyolították le” – fogalmazott a független parlamenti képviselő.

Hadházy felvetette, érdemes lesz most megnézni, változott-e az Európai Unió kérésére a kormány hozzáállása a korrupciógyanús ügyekhez. Ezért a poszt szerint újabb feljelentést tesznek. Az elévülésig ugyanis van még néhány év, tette hozzá.