Népszava: Haladékot kaphat a kormány a korrupcióellenes csomag végrehajtására

Népszava: Haladékot kaphat a kormány a korrupcióellenes csomag végrehajtására

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten adhat haladékot a korrupcióellenes csomag végrehajtására a magyar kormánynak az uniós tagállamok miniszteri tanácsa – tudta meg a Népszava egymástól független brüsszeli forrásokból. Tizenhét intézkedésből álló csomagot kell Magyarországnak végrehajtania, hogy végre megérkezhessenek a források Brüsszelből, egyelőre viszont nem látszik, ez mikor történhet meg.

A lap forrásai szerint az EU27-ek nagyköveti tanácsa jövő szerdán, október 12-ikén — a bizottsági ajánlással összehangban — úgy fog dönteni, hogy az október 18-i határidőt meghosszabbítják. A tagállamok a mostani haladékadással legkésőbb december közepéig halaszthatják a szavazást az Európai Bizottság által felvetett, körülbelül 3000 milliárd forintos pénzügyi szankcióról. Az előírt intézkedéscsomagot addig teljes egészében teljesítenie kell a kormánynak, hogy elkerülje a büntetést. Az Országgyűlés, teszi hozzá a Népszava, már elkezdte a törvények és a törvénymódosítások elfogadását.

Az Európai Bizottság szeptember 18-án javasolta a pénzügyminiszteri tanácsnak, hogy a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások közel egyharmadát fagyassza be. Indokként az uniós forrásokkal állítólag elkövetett csalásokra és szabálytalanságokra utalnak. A közbeszerzések terén, az ellenőrzési és auditálási rendszer működésében, illetve a nyomozati és vádhatósági szervek tevékenységében világítottak rá rendszerszintű hiányosságokra.

A magyar kormány hajlandó teljesíteni a kéréseket, az európai biztosok pedig azt javasolták a testületnek, hogy várja meg, amíg a program végrehajtását kiértékelik. Jelenleg október 18-ai határidőről van szó, ezt hosszabbíthatják decemberig. A haladékról nem feltétlenül maguknak a pénzügyminisztereknek kell dönteniük.