Hamarosan megszűnik a kedvezményes áfa az elviteles és a házhoz szállított ételre

Hamarosan megszűnik a kedvezményes áfa az elviteles és a házhoz szállított ételre

Étterem üres terasza (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vendéglátó üzletek már csak július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra – figyelmeztet a Vg.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlésére hivatkozva.

Az 5 százalékos áfát 2020. november 14-e óta lehetett igénybe venniük az éttermeknek, amikor a koronavírus terjedése miatt több korlátozást is bejelentettek, köztük a vendéglátóhelyek bezárását.

Mostanra véget ér a kivételes időszak, és augusztus 1-jétől a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén – és az egyéb törvényi feltételek fennállásakor – alkalmazhat 5 százalékos áfamértéket az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján. Az elviteles, házhoz szállított étel és ital értékesítésére (mivel az nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében) ezen időponttól nem alkalmazható a kedvezményes adómérték.