Újabb három megyében indul el az új alapellátási ügyeleti rendszer

Újabb három megyében indul el az új alapellátási ügyeleti rendszer

Új mentőautók átadása 2023. június 21-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember 1-jétől újabb három megyében is az új, egységes rendszerben biztosítják már az ügyeleti alapellátást – írta közleményében az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Ez Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye. A közlemény szerint „az eddigi tapasztalatok és a közel 120 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja”.

A nagy vitákat kiváltó átalakítás lényege, hogy a kormány januártól lépcsőzetes indulással az OMSZ-ra bízta a háziorvosi ügyeleti rendszer megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontok valamelyikébe ügyelni. Az új ügyelet telefonszáma az érintett megyékben a felnőttek és gyermekek esetében is egységesen 1830. Győrfi Pál, a mentők szóvivője korábban azt mondta, hogy az új telefonszámon a hívással a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00 és 8.00 között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az ügyeleti telephelyek listájáról, az új rendszer felépítéséről ezen a honlapon lehet tájékozódni.