Hatszázmilliót von el a kormány a Magyar Állami Operaháztól, több előadásukat törlik

Hatszázmilliót von el a kormány a Magyar Állami Operaháztól, több előadásukat törlik

Fotó: Magyar Állami Operaház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország Kormányának az ukrajnai háborús helyzettel összefüggő, átfogó gazdasági intézkedései nyomán a fenntartó minisztérium a Magyar Állami Operaházat 600 millió forintos elvonásról értesítette – jelentette be az intézmény közösségi oldalán, amit a hvg.hu vett észre. 

Arra is kitértek, hogy a korábbi és a várható további megtakarítási intézkedések nyomán az opera a 2022-es évre összességében bő 1 milliárd, a 2023-as évre egyelőre 500 millió forint nagyságrendű elvonással számol. – Mindezeken felül dalszínházunkra az utóbbi időszakban további rendkívüli terhet rótt a közüzemi költségek növekedése, valamint a valutaárfolyam-mozgásoknak való kiszolgáltatottság – írták. 

Emiatt a Magyar Állami Operaház 2022/2023-as évadtervében az alábbi módosításokra kényszerül:

• Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termébe meghirdetett felnőtt előadások elmaradnak. (A törlés nem érinti a gyermekprogramok közül a KisHattyúk tava és a János vitézke c. előadásokat, valamint a Makrancos királylány és a KisCsipke című produkciók bemutatóját, amelyek mindegyike a Bánffy Miklós teremben valósul meg. Ugyancsak megvalósul a (K)Eiffel Jancsi tematikus épülettúra, valamint a Lázár Ervin Program Dido & Aeneas és A csengő c. előadásai.)

• Az elmaradó premiereket (Az ötödik pecsét, Artaban, Orfeusz & Euridiké, Tankréd & Klorinda) az Opera három éven belül, egyik későbbi évadában pótolja.

• A János vitéz-premier két operaházi előadása előbemutató formájában valósul meg.

• A törlés érinti a 2023-ra tervezett Primavera Fesztivál, TáncTrend és Pas De Quatre előadásait is.

• 2022. október 1-jére meghirdetett Mahler VIII. szimfónia az Eiffel Műhelyházból az Operaházba kerül át.

• A Sztárest zongorával c. sorozatból elmarad Olga Peretyatko 2022. október 1-jére és Ferruccio Furlanetto 2023. július 9-ére meghirdetett operaházi estje.

Az intézmény jelezte, a megváltott jegyeket, bérleteket és bérlethányadokat a megvásárlás formájában visszafizeti, az online vásárolt jegyek és bérletek visszatérítése automatikusan elindul, a banki átutalási idő maximum 30 nap. További részletek itt olvashatók.