Havi 300 ezret kap az államtól lakhatásra, míg lakáskiadásból milliókat keres Orbán új minisztere

Havi 300 ezret kap az államtól lakhatásra, míg lakáskiadásból milliókat keres Orbán új minisztere

Varga Judit (Fotó: Kormány.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon érdekes, és ha a dolgot az etika és a jó ízlés szempontjából nézzük, igencsak dühítő és felháborító információra bukkant a G7.hu gazdasági portál. A Budapest belvárosának központi részén fekvő Károlyi Kert közvetlen szomszédságában egy a turistáknak kiadandó lakás tulajdonosa nem más, mint az a Magyar Péter, aki az igazságügyi tárca várományosának, Varga Juditnak a férje, és a Diákhitel Központ szintén frissen kinevezett vezérigazgatója. Az eredetileg 46 négyzetméteres, egylégterű, ám egy 30 négyzetméteres galériával kibővített lakásban egy teljes felújítást követően, 2016 óta fogadnak vendégeket. Az elmúlt 9 évet EP-képviselőként dolgozó Varga Judit vagyonnyilatkozataiban szerepel is az innen származó jövedelem, melyet férjével közös jövedelemként tüntet fel.

Ennek ellenére a háromgyerekes házaspár 2018 októberétől havi 300 ezer forintos állami juttatásban részesül hivatali lakáshasználat címén. Ugyan a törvényi előírások szerint miniszterek és az államtitkárok részére jogosan lehet hivatali lakást biztosítani, ha Budapesten vagy vonzáskörzetében nincs lakásuk, de a jogszabály azt is előírja, hogy a lakástulajdonlásnál az állami vezető házastársának lakásviszonyait is figyelembe kell venni.

Márpedig Magyar Péter 2001 óta a tulajdonosa a kiadásra használt belvárosi lakásnak. Hogy teljesen érthető legyen: az igazságügyi tárca várományosa és családja a saját, fővárosi lakhatását állami, azaz közpénzből fedezi, miközben a férj budapesti ingatlanát közösen kiadják turistáknak évi bruttó négymillió forintért. Ha osztunk és szorzunk, körülbelül az jön ki, hogy amit a lakáskiadásból kapnak, az adózás után majdnem akkora összeget tesz ki, mint amennyit az államtól, vagyis az adófizetőktől kapnak, vagyis 3,6 millió forint évente.

Döntött Orbán Viktor az új igazságügy-miniszterről | Magyar Hang

Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli.

Ráadásul mind Varga Judit, mind pedig a férje igencsak jól keresnek, hiszen előbbi még az államtitkári javadalmazását véve alapul, tavaly május óta bruttó 1,3 millió forintot vitt haza, míg Magyar Péter a pár hete betöltött vezérigazgatói székért a 2017-es lista alapján havi 3,5 millió forintos bruttó alapbérnek örülhet.

Amennyiben Vargát kinevezik igazságügy-miniszterré, a fizetése havi bruttó 1,7 millió forint lesz. Jelenleg erre érkezik meg a lakáskiadásból származó évi bruttó 4 millió forint. Persze a brüsszeli évek alatt sem kellett kuporgatniuk, mert még az is belefért Varga vagyonnyilatkozata alapján, hogy férjével közösen férjével felépítsenek egy 195 négyzetméteres családi házat Balatonhenyén.

A G7 természetesen a Miniszterelnökségi Sajtóirodához fordult az aggályaival, amely erre azt válaszolta, a törvényi előírás alapján megfelelő lakásviszonyokat kell biztosítani a vezető politikusoknak, és szerintük a Magyar Péter nevén lévő ingatlan nem lenne ideális lakhatásra az ötfős családnak. Ráadásul érvként azt is felhozták, hogy Varga ezelőtt kilenc évig Brüsszelben élt, így saját budapesti ingatlannal nem rendelkezik. Ugyanakkor arra már nem futotta a válaszadótól, hogy etikai szempontból mennyire tartják helyénvalónak, hogy egy államtitkár férje lakásának kiadásából jelentős bevételhez jut, miközben lakástámogatást igényel.