Havi húszezer forintos élelmiszerkupont javasol Ujhelyi István

Havi húszezer forintos élelmiszerkupont javasol Ujhelyi István

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli helyzetben rendkívüli lépések kellenek. Ezért javasoljuk egy utalvány, az „Esély-kupon élelmiszer támogatás” bevezetését Magyarországon, amelyet a legsérülékenyebb társadalmi csoportok használhatnak alapvető élelmiszerek megvásárlására – írta Ujhelyi István, az MSZP a párt vezetésére pályázó EP-képviselője vasárnapi nyílt levelében.

Mint kifejtette, a havi húszezer forintos kupont javaslatuk szerint a legalább két gyermeket nevelő családok, az egyszülős családok, az alacsony nyugdíjat kapó nyugdíjasok, a súlyos fogyatékossággal élők, a szociális segélyből élő munkanélküliek, a hajléktalanok, illetve a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzők igényelhetnék. Ez biztosíthatja számukra a válságálló mindennapokat.

Ujhelyi azt írta, hogy a forrását is megtalálták: „több olyan uniós keret van, amely most ugyan a kormány bűnei miatt be vannak fagyasztva, de megfelelő kompromisszum esetén elérhetővé válnak és felhasználhatóak erre a célra. Ha a kormány csatlakozik például az Európai Ügyészséghez és ezzel is megfelelő garanciákat ad az unió számára, akkor megnyílnak, lehívhatóvá válnak ezek az európai támogatások. Ha az új kormány valóban békét és biztonságot akar nyújtani a magyar embereknek, akkor garantálnia kell a tisztességes megélhetés biztonságát. A baloldal javaslata erről szól” – fogalmazott.

A politikus szerint világos és egyértelmű, hogy a közeljövőben várható világgazdasági hatások és a magyar kormány egyes intézkedései, illetve épp az intézkedéseinek hiánya súlyos megélhetési válságot okozhat a magyar családok körében. Mindez azt jelenti, hogy a jövedelmi szegénységben élők aránya tovább fog nőni, a jövedelmi egyenlőtlenségek tovább fognak erősödni, a társadalmi polarizáltság még erősebb lesz, de ami a legfontosabb, hogy akár százezrek számára is napi problémává válik az alapvető étkezés biztosítása.