Hernádi Zsolt: jövő év elejére jelentősen magasabb üzemanyag-készletek lehetnek az országban

Hernádi Zsolt: jövő év elejére jelentősen magasabb üzemanyag-készletek lehetnek az országban

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója 2021. szeptember 20-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideális esetben jövő év elejére már stabil importtal és jelentősen magasabb üzemanyag-készletekkel rendelkezhet az ország – jelentette ki Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a Telex.hu-nak adott interjúban. – Bízzunk benne, hogy a sorok hamarosan megszűnnek, de az import teljes normalizálódása akár több hónapot is igénybe vehet – jelentette ki a 480 forintos hatósági ár kivezetése utáni helyzetre vonatkozó felvetésre.

Hernádi egyúttal megvédte az ársapka kivezetéséről szóló kormánydöntést. Azt mondta ugyanis, hogy ellátásbiztonság szempontjából egész biztos jó döntés volt az ársapka eltörlése, ez az ország érdeke. A december elejére kialakult üzemanyaghiány apropóján elmondta: Magyarországon összességében az elmúlt évben 10 százalékkal nőtt a fogyasztás, miközben máshol csökkent.

A piacinál olcsóbb árakkal való visszaélésekre vonatkozó felvetésre arról beszélt, hogy bár a sokféle visszaélés külön-külön nem olyan fontos, de összességében lényeges társadalmi kárt tud okozni – A kombájn miért állt be decemberben a 600 literes tankjával üzemanyagért, milyen munka van ilyenkor? Valahol biztosan tárolja az olcsó üzemanyagot, hiszen mindenki racionális. Az automata kútnál kifizeted a teljes árat, majd beküldöd a forgalmidat és visszakapod a különbözetet. Ezt ki ellenőrzi? Konkrétan beindult a forgalmi biznisz is – eladták, kölcsönadták, valahogy kijátszották a rendszert. De ezeknél a hatásoknál fontosabb volt, hogy eltűnt az országból az import, illetve a környék finomítói gyakran álltak, nem lehetett feltölteni az üzemi készleteket, sőt, még a stratégiai készletekhez is hozzá kellett nyúlni – jelentette ki a hírportálnak.

Szóba került az a vélekedés is, hogy a Molnak érdeke volt ráerősíteni arra, hogy mekkora a baj az ország üzemanyag-ellátásával, hogy a hatósági árat illetően lépésre késztesse a kormányt. Erre úgy reagált: „ilyenkor tényleg felment bennem a pumpa. Tudok olyan politikusról, aki azt mondta, hogy ez szabotázs, vagy hogy direkt okoztunk tűzesetet. Olyan üzemekről beszélünk, ahová a mobiltelefonodat sem viheted be”. 

Mint arról beszámoltunk, az üzemanyagok hatósági áras körből történt kivezetésével együtt a kormány megemelte a MOL által fizetendő extraprofitadó mértékét. Ennek apropóján Hernádi Zsolt azt mondta: hatalmas terhet jelent az extraprofitadó, hiszen meglett volna annak a helye, mind az energiaszuverenitás megteremtéséhez, mind az energiaátmenethez szükséges beruházásoknál. – De most is csak azt tudom ismételni, amit ilyenkor szoktunk: adót fizetni kötelesség – fogalmazott.