Hétfőtől sztrájkolnak a tanárok, csütörtökre hívja őket tárgyalni Maruzsa Zoltán

Hétfőtől sztrájkolnak a tanárok, csütörtökre hívja őket tárgyalni Maruzsa Zoltán

A pedagógussztrájk mellett kiállók (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt adott a Belügyminisztérium az MTI-nek a jövő hétfőn kezdődő pedagógussztrájk kapcsán. Mint ismert, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezésében egyhetes sztrájk indul a január 23-án kezdődő munkahéten. Azért találták ki ezt az időpontot, mert ekkor véget ér a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát a sztrájk nem veszélyezteti a továbbtanulásukat, ezzel is támogatva a diákokat és a szülőket. És azért nem egy napban, hanem egy hétben gondolkodnak, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon.

A Belügyminisztérium közleménye szerint a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár 2023. január 26-ra, csütörtökre hívta össze.

A Pedagógusok Szakszervezete, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részére megküldött meghívóban az államtitkár felhívta a szakszervezeti vezetők figyelmét arra, hogy a január 23-tól meghirdetett országos sztrájknapokon a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek.

– A helyi sztrájkbizottságot, illetve sztrájkszervezőt terhelő kötelezettségek betartása a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, a gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek – tették hozzá.

Mint megírtuk, a tanárok nemcsak a magasabb fizetésért és jobb munkakörülményekért tüntetnek, hanem azért is, mert a kormány kiüresítette a sztrájkjogukat, a törvény olyan magasan határozta meg az elégséges szolgáltatás mértékét, hogy ezáltal észre sem lehet venni, ha a pedagógusok sztrájkolnak.