Hiába a közadakozásból vett PCR-tesztgép Berettyóújfaluban, a hivatalos tesztet nem ott végzik

Hiába a közadakozásból vett PCR-tesztgép Berettyóújfaluban, a hivatalos tesztet nem ott végzik

Koronavírus-teszthez mintát vesznek az országos szűrővizsgálaton (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig mindössze „tíz körüli” tesztet végeztek el azzal a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas készülékkel, amelynek megvásárlására közadakozás után nyílt lehetőség a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban – közölte lapunk érdeklődésére Muraközi Zoltán, az intézmény főigazgatója. A fő probléma az, hogy hiába van meg a gép, a kórháznak nincs PCR-tesztre akkreditált laboratóriuma. Vagyis, a vizsgálatot ugyan el tudják végezni, az eredményt is megkapják, az azonban nem tekinthető hivatalosnak. Ahhoz, hogy az legyen, egy külső laborba kell a mintákat küldeniük, így viszont igen borsos lesz az eljárás ára.

Nagy port vert fel a közösségi oldalakon a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház közelmúltbeli közleménye. Ez arról szólt, hogy – miután Müller Cecília augusztus elsejétől engedélyezte a Covid–19-PCR-tesztek fizetéses elvégzését – a kórházban is leveszik a koronavírus-teszthez a mintát. Azonban az eredményért és a teljes vizsgálatért már fizetni kell, mégpedig több tízezer forintot, jóval többet annál, mint amit az országos tiszti főorvos árként megszabott.

A felháborodás amiatt volt, hogy az eljárásért a helyieknek fizetniük kell. Hiszen korábban a kórház közadakozásból összegyűlt pénzből vásárolt egy koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gépet.

Az ellentmondás feloldása érdekében több kérdést küldtünk Muraközi Zoltán főigazgatónak. Válaszaiból kiderült, hiába van meg a megfelelő gépük, a hivatalos PCR-teszt elvégzésére nincs akkreditációjuk. Ezzel összefüggésben a helyi Berettyohir.hu lapnak azt mondta, hogy a kórház ráadásul nem is fog tudni hivatalos engedélyt kérni, mivel az további jelentős beruházást igényelne, valamint a személyi feltételeknek sem tudnának megfelelni. Ennek hiányában pedig nem tudnak olyan hivatalos eredményt kiadni, amely az országos tiszti főorvos által megszabottaknak megfelel.

Vagyis a kórház annyit tud vállalni, hogy a vizsgálatot igénylőknek nem kell például Debrecenbe utazniuk, hanem a berettyóújfalui kórházban is le tudják venni a mintát, amit aztán a kórház juttat el a vele szerződésben álló, hivatalos engedélyekkel rendelkező laboratóriumba. Így már a kiadott eredmény is hivatalos lesz.

A főigazgató azt is kifejtette, hogy miért kerül többe mindez az országos tiszti főorvos által megszabott árnál (a mintavétel 3500, a laborvizsgálat 27000 forint). Az akkreditált laboratóriumnak is megvan ugyanis a vizsgálati díja, melyet a kórháznak kell kifizetnie. Ehhez jönnek még a járulékos költségek, mint a mintavételt végzők védőfelszerelése, továbbá a mintát meghatározott időre el is kell juttatni Debrecenbe.

Kérdésünkre, hogy jelenleg mennyiért lehet a berettyóújfalui kórházban elvégezni a koronavírus-tesztet, a főigazgató azt írta, hogy egy szett ára 60 ezer forint, nekik ennyibe kerül.

Azt is megkérdeztük, hogy kik azok, akiken ingyen végzik el a koronavírus-vizsgálatot. Azt közölte, hogy csak a dolgozókon, illetve a fekvőbetegeiken végezhetik el, decsak nem hivatalos eredményt kapnak – ahogy arról fentebb szó volt, az akkreditált laboratórium hiánya miatt. Muraközi Zoltán érdeklődésünkre azt is közölte, hogy eddig 10 körüli vizsgálatot végeztek a géppel.

A Gróf Tisza István Kórháznak közadakozásból nyílt lehetősége arra, hogy saját PRC-készüléket szerezzen be. Emlékezetes, márciusban a gép megvásárlásához szükséges bruttó 14 millió forint 48 óra alatt gyűlt össze, ennek híre bejárta a hazai sajtót. A pénzt magánszemélyek és cégek adták össze, Berettyóújfalu és a szomszédos Szentpéterszeg önkormányzata is beszállt, de még Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője is adakozott.

Megfertőződött egy orvos

A kórházhoz kapcsolódó hír, hogy hétfőn Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere megerősítette a 16 ezer lakosú településen terjedő híreket: pozitív lett a kórház egyik orvosának koronavírus-tesztje. Az ügyről a polgármester csak nem hivatalos úton tudott tájékozódni, mivel a járványügyi hatóság csak a rendőrséget értesíti a járványügyi megfigyelésről, elkülönítésről, zárlatról. – Mit lehet ilyenkor tenni? Az ember megpróbál tájékozódni. A jelen esetről a következőket lehet tudni, természetesen nem hivatalosan. A tájékozódást követően, pedig megpróbálom Önöket informálni hitelesen és őszintén, amiről – persze – hivatalosan nem tudhatok. Nem egyszerű helyzet. Ugye? – hívta fel a furcsa helyzetre a figyelmet.

Muraközi István azt közölte, hogy a berettyóújfalui kórház egyik szakorvos jelöltjének koronavírus tesztje lett pozitív. Az orvos állandó lakhelye Nagyváradon van, és Debrecen mellett Berettyóújfaluban is vállal munkát. A területileg illetékes járványügyi hatóság haladéktalanul megkezdte az eset kivizsgálását. A kontaktkutatás során megállapították, hogy négy munkatársa került vele közvetlen kapcsolatba, kollégáinak első koronavírus tesztje negatív lett. Ők jelenleg házi karanténban vannak. Az ügyelet során a szakorvos folyamatosan és rendeltetésszerűen védőeszközt viselt, ennek ellenére a járványügyi szakemberek felvették a kapcsolatot az érintett néhány beteggel. A további járványügyi és a virológiai vizsgálatok folyamatban vannak. Hozzátette, hogy az orvos azóta nagyváradi otthonában van járványügyi megfigyelés alatt.

Az esetről megkérdeztük Muraközi Zoltán főigazgatót is – aki különben rokona a polgármesternek. Kérdéseinkre a polgármester fenti szavait ismételte meg.