Hiába vártak az orvosok valódi szakmai ajánlásra a harmadik oltásról – végül kiadtak egy sajátot

Hiába vártak az orvosok valódi szakmai ajánlásra a harmadik oltásról – végül kiadtak egy sajátot

Kis Lászlóné ápolónő oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőben Makón 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kutatóorvosok, akadémikusok, immunológusok tettek közzé szakmai ajánlást arról, hogy kinek érdemes beadatni az augusztus elejétől felvehető koronavírus elleni harmadik védőoltást. Álláspontjuk szerint ugyanis az oltóorvosok és a háziorvosok részére készült, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői által közzétett szakmai ajánlás a „lovak közzé dobta a gyeplőt”, azaz nem tartalmaz igazi szakmai támogatást, és az orvos és a páciensre bízza a döntést.

A Balkányi László PhD, orvosi tudásmérnök, Falus András DSc, immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Ferenci Tamás PhD, klinikai biostatisztikus, habilitált egyetemi docens, Rékassy Balázs MSc, orvos, egészségügyi menedzser, Sarkadi Balázs DSc, kutatóorvos, akadémikus, valamint Weltner János, orvos által közzétett dokumentumban meghatározzák, hogy kik azok akiknek célszerű felvenni a harmadik oltást, és kik azok, akik „erősen feltételezhetik”, hogy nincs még szükségük újabb vakcinára.

A teljes anyag az alábbi linken található

 

A következő javaslatokat tették:

 1. A harmadik oltás mellett alapkérdés azok védettségének biztosítása, akik egyáltalán semmilyen oltást nem kaptak még. Mindehhez szükséges a vakcina visszautasítás okainak jobb megértése, az átoltottság területi, demográfiai, szocioökonómiai egyenlőtlenségeinek feltárása és ez alapján megtervezett intézkedések végrehajtása.
 2. Egyértelművé és világossá kell tenni, hogy a következő nagyon rövid időszakban a harmadik oltás tekintetében az alábbi csoportok védettségének biztosítása élvez prioritást hazánkban:
  a. a 60 év feletti, Sinopharm vakcinával oltott idősek
  b. az oltott, de valamilyen okból antitest védettséggel nem rendelkezők
  c. akiknél az állapotuk miatt nagy a kockázata annak, hogy a két oltás nem vált ki
  kellő védettséget, például a szervátültettek.
 3. Ezekhez képest másodlagos feladat a további harmadik oltások általános populáció körében történő beadása. Javasolt egy teljes transzparencia mellett működő független szakértői grémium felállítása, amely a harmadik oltás kérdését folyamatosan vizsgálja, és tudományos bizonyítékokon nyugvó javaslatot tesz. E javaslatnak vélhetően tekintettel kell lennie az alany elsőként kapott oltásának típusára és a kockázati tényezőire (minimum az életkorára, foglalkozására és betegségeire).
 4. Most, hogy a vakcinákból már nincs szűkösség, megfontolandó a Sinopharm vakcina felhasználásának teljes kerülése 60 év feletti korban alapimmunizálás céljára.
 5. Az adenovírus-vektoros védőoltások esetében ugyanolyan adenovírust használó védőoltást célszerű nem adni.
 6. A lakosság tájékoztatására és a szakértői grémium munkájának támogatására szükséges módszertanában transzparens, a szakma szabályainak megfelelő tudományos vizsgálat folytatása és az eredmények folyamatos, nyilvános közlése az oltások hatásosságáról (mind a klinikai hatásosságról, mind a neutralizáló antitest-válaszról), minden oltás esetén, releváns – például életkor és kockázat szerinti – bontással.