Huszonnyolc menedékkérőt fogadtunk be idén

Huszonnyolc menedékkérőt fogadtunk be idén

Beléptető kapu a kerítésen Tompánál (Fotó: Rebecca Harms/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincnál is

kevesebb külföldi kapott valamilyen menekültstátuszt az idei év

első hat hónapjában – tudta meg a Magyar Hang. A Magyar Helsinki

Bizottság friss adatai szerint tíz embert menekültként,

tizennégyet oltalmazottként, négyet pedig befogadottként ismertek

el. A menedékért folyamodók száma jóval több volt, ugyanebben

az időszakban meghaladta a 250-et.

A benyújtott és az elfogadott kérelmek közötti óriási különbséget a hazai jogszabályok indokolják. A Stop, Soros! néven ismertté vált, tavaly nyáron életbe lépett passzusok alapján ugyanis a hatóságok elfogadhatatlannak minősítik azokat a kérelmeket, amelyek benyújtói átjöttek olyan országokon, ahol a hatóság szerint megfelelő védelemre számíthatnak. Ez alatt Szerbiát értik, vagyis – mivel a tranzitzónák a szerb határon vannak – lényegében az összes beadványt elfogadhatatlanként könyvelik el, legalábbis első körben. Ha azonban az érintett személy bírósághoz fordul, akkor bizony sok esetben le kell folytatni a „normális” menekültügyi eljárást. – Annak a 28 főnek, akiket idén elismertek, a döntő többsége nem a tranzitzónában fogva tartott menedékkérők közül került ki, mert őket egyelőre továbbra sem részesítik védelemben a magyar hatóságok – jelentette ki kérdésünkre Somogyvári Zoltán, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa.

Nincs migrációs válsághelyzet Magyarországon | Magyar Hang

Magyarországra jött az ENSZ különleges jelentéstevője, Felipe González Morales, aki azt mérte fel, hogy milyen a migránsok emberjogi helyzete. A szakértő az elmúlt héten kormányzati szervekkel, az igazságszolgáltatás képviselőivel, civil társadalmi szervezetekkel és migránsokkal is beszélt a tranzitzónákban - Röszkén és Tompán -, valamint más menekültügyi központokban.

Mit gondol az

Európai Bizottság erről a jogszabályról? Mennyi ember próbált

idén illegálisan bejutni a határon? Mi történik azokkal, akiket

elfognak?

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 16-án megjelent 2019/33. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál a 2019/33. számban? Itt megnézheti!