Idea: A Fidesz–KDNP stabilan vezet, Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki

Idea: A Fidesz–KDNP stabilan vezet, Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stabilan őrzi támogatottságát a Fidesz–KDNP a teljes népesség körében, amely a biztos szavazók között még némileg növelni is tudta előnyét – derül ki az Ides Intézet lapunknak eljuttatott felméréséből.

A március 17. és 20. között készült vizsgálat szerint a teljes, választókorú népesség körében a kormánypártok támogatottsága 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Az előző hónaphoz képest az előbbi rétegben nincs változás, míg a biztos szavazó pártválasztóknál hibahatáron belüli az elmozdulás mértéke.

Ez utóbbi emelkedésből messzemenő következtetést nem lehet levonni a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozó kormányzati válságkezelés megítélését illetően – szögezi le az Idea beszámolója. Mint írják, a politikatudományi szakirodalom is szakaszosan tárgyalja az inkumbens kormánypárt népszerűségével kapcsolatos várakozásokat, függően attól, hogy a válságkezelés mely időszakáról beszélünk. A koronavírus-járvány kapcsán is leginkább középtávon várható változás a pártpreferenciákban.

Koronavírus: mért a Századvég, nagy az egyetértés | Magyar Hang

Jelentős társadalmi támogatottságot élveznek a koronavírus-járvány fékezése érdekében bejelentett rendkívüli kormányzati intézkedések - tájékoztatta kutatása alapján a Századvég Alapítvány szombaton az MTI-t. Az alapítvány honlapjáról kiderül az is, a hónap elején mért eredményekhez képest nőtt az aggodalom a magyar lakosság körében a járvány terjedése kapcsán: a megkérdezettek közel háromnegyede (74 százaléka) aggasztónak ítéli a koronavírus terjedését, míg a 25 százalékuk nem tart tőle.

Ezt a politikatudományi alapvetést visszatükrözi az ellenzéki pártok támogatottságának stagnálása is. Március második felében egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 10 százalékot (−1), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot kapna. A Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll, az utóbbiak 9 százaléka szavazna (−1) rá. A Jobbik támogatottsága változatlan (6 százalék; illetve 9 százalék). A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében 6 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztók között hajszállal növelte (+1) a támogatói táborát. A Mi Hazánk, az LMP a teljes népesség 2 százalékát tudhatja maga mögött, az ökopártot, a Párbeszédet, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a biztos szavazó pártot választók 2–2 százaléka támogatja.

Gyurcsányt mindenki ismeri

Az Ides vizsgálta a politikusok népszerűségét is. E szerint a legismertebb magyar ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (98 százalék). Az ismertségi sorrend második helyén Karácsony Gergely (Párbeszéd), Budapest főpolgármestere (92 százalék) áll, akit Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője követ (90 százalék).

A legkevésbé ismert személyiségek Keresztes Lóránt László, az LMP frakcióvezetője (58 százalék), Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke (59 százalék) és Kendernay János, az LMP jelenlegi elnöke (44 százalék). Az ő esetükben olyan alacsony az ismertség, hogy kérdéses a népszerűségi eredmények értelmezése.

A választók leginkább Karácsony Gergellyel rokonszenveznek (56 átlagpontot kapott a 0–100 fokú skálán). Az Idea azt állapította meg, hogy Karácsony annyira elfogadott politikus, hogy minden vizsgált társadalmi csoportban, azaz a teljes népességben, az ellenzéki szavazók körében, valamint az ismeretlen preferenciájúaknál is ő a legnépszerűbb személyiség. Előnye a hármas holtversenyben lévő Hadházy Ákossal (független), Donáth Annával (Momentum) és Szabó Tímeával (Párbeszéd) szemben 4 átlagpont. E három politikus rokonszenvindexe a teljes népességben 52–52 átlagpont.

Az 5. helyezettől kezdődően sűrűsödik a mezőny. Három politikus is 48 pontot ér el: Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, valamint Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Őket Tordai Bence (Párbeszéd) (47 pont) és Szél Bernadett független parlamenti képviselő (46) követi.

A legkevésbé rokonszenves politikusok sorrendje: Kendernay János (LMP), Keresztes Lóránt László (LMP), Schmuck Erzsébet (LMP), Sneider Tamás (Jobbik), és Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom).

Az Idea Intézet a felmérést a közösségi média alapú kérdőív segítségével készítette. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében.