Idehaza is tesztelik a tüdőrák elleni vakcinát

Idehaza is tesztelik a tüdőrák elleni vakcinát

Hasonló elven működik, mint a koronavírus elleni vakcina. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdték a betegeken is tesztelni a világ első mRNS-alapú tüdőrák elleni vakcináját, a szakértők reményei szerint az úttörő módszer több ezer élet megmentésére lehet alkalmas. 

A Guardian írása szerint a rákos megbetegedések közül a tüdőrák az egyik legveszélyesebb, évente mintegy 1,8 millió ember halálát okozza. A BNT116 nevű gyógyszert a BioNTech gyártja, a betegség leggyakoribb formájának, a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére tervezték, hasonlóan a koronavírus elleni vakcinához, ez is a hírvivő mRNS molekulát használja.

Az új oltás a szakértők szerint arra utasítja a szervezetet, hogy vadásszon a rákos sejtekre, pusztítsa el őket, majd akadályozza meg, hogy újra kiújuljanak. A cél az, hogy a kemoterápiával ellentétben erősítsék a beteg rák elleni immunválaszát, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyja.Első fázisban a tesztelés 7 ország 34 kutatóhelyén indult el: az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban és Törökországban. Összesen mintegy 130, különböző stádiumokban lévő betegnek adják be az immunterápia mellett az oltást.