Idén óriásit zuhant az örökbefogadások száma

Idén óriásit zuhant az örökbefogadások száma

Fotó: Unsplash/Anna Kolosyuk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hat év statisztikáját tekintve most először zuhant 1000 alá az örökbefogadások száma (901) – adta hírül az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, holott ennél sokkal több az örökbefogadható gyerekek száma (1778). Az örökbefogadás világnapja alkalmából kiadott közlemény szerint ennél jóval többen, 3113-an várnak gyermekre. A nagy különbség oka, hogy a leendő szülők többsége 3-4 évnél fiatalabb, egészséges gyermeket szeretne, ám a családra várók között számos idősebb, roma származású, különféle betegségekkel küzdő gyermek van. 

Az örökbefogadások száma annak ellenére csökkent, hogy 2020 júniusában a parlament megszavazta azokat a rendelkezéseket, amelyek azt célozták, hogy könnyebb, gyorsabb legyen az eljárás. Az örökbefogadó szülők számára korábban kötelezően előírt felkészítő tanfolyamot opcionálissá tették, lerövidítették az eljárás időtartamát. Tavaly decemberben ugyanakkor úgy döntött a kormány, hogy egyedülállók fő szabály szerint nem fogadhatnak örökbe, kivéve ha azt Novák Katalin engedélyezi. 

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy 2017-ben húsz éves időintervallumot tekintve csúcsot döntött az örökbefogadások száma, ennek oka viszont az volt, hogy rengeteg gyermeknek a határon túl találtak családot: 2014 és 2018 között 676 gyermeket adtak külföldre örökbe. Amint azt Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány vezetője a cikkben megjegyezte: „Elgondolkodtató, hogy az elmúlt években hány gyermekből csinált ily módon külföldit a magyar állam, miközben folyamatosan küzd a népességfogyással.” A külföldi örökbeadás országon belüli megoszlása is érdekesen alakult, mint írtuk, Csongrád, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében egyáltalán nem került erre sor, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben az örökbefogadási eljárások harmada nemzetközi érintettségű volt. A külföldi örökbefogadók jellemzően nyitottabbak, roma származású, esetleg betegséggel vagy fejlődési lemaradással küzdő gyermeket is nagyobb arányban vállalnak, sőt akár két-három-négy testvér befogadásától sem zárkóznak el. 

Az örökbe.hu blog szerint az utánkövetés azt mutatja, a nemzetközi örökbefogadások többségében sikeresek, a gyerekek általában jól beilleszkednek, szépen fejlődnek. Bár magyar állampolgárságuk megmarad, anyanyelvüket jellemzően elveszítik ezek a gyerekek.