„Igenis, lehet sikereket elérni az akkugyárak elleni harcban”

„Igenis, lehet sikereket elérni az akkugyárak elleni harcban”

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igenis, lehet sikereket elérni a harcban – így összegezte az LMP-s Kanász-Nagy Máté azt, hogy Kisteleken mégsem épül akkumulátor-gyár. Egyúttal bejelentette, hogy újabb tüntetést szerveznek, ezúttal Győrbe.

Kisteleken belátták, hogy a városnak nincs elegendő elektromos kapacitása egy akkumulátor-üzem létesítéséhez, ezért a helyi fideszes polgármester bejelentette, hogy elállnak a beruházástól – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté. Az LMP frakcióvezető-helyettesének meglátása szerint ez az egész ötlet, hogy egy sok százmilliárdos akkugyárat létesítsenek, állatorvosi lóként mutatja meg, hogy mi a baj ezekkel a projektekkel. Itt említette a környezeti terhelés mellett az információhiányt. Hiszen Kisteleken még a helyi képviselőtestület tagjainak sem volt elengedő információja, nem kérdezték meg az ott élőket, azt pedig egyáltalán nem tudni, hogy készült-e előzetesen környezetvédelmi hatástanulmány.

Kanász-Nagy Máté szerint mindenesetre ez a példa is mutatja, hogy lehet sikereket elérni az akkugyárak elleni harcban, ezt a küzdelmet pedig folytatni fogják országosan is. Továbbra is várják ennek részeként, hogy a Nemzeti Választási Bizottság döntsön az országos népszavazási kezdeményezésükről, ha pozitív lesz az elbírálás, akkor azonnal meg is tudják kezdeni az aláírásgyűjtést. Emellett a politikus bejelentette, hogy újabb tüntetést szerveznek, mégpedig március 20-án Győrben, az ottani tervezett beruházás ellen tiltakozva. 

 

Most szombaton a Momentum is tüntetést tart, ez a demonstráció Debrecenben lesz, miután a helyi választási bizottság elutasította a helyi referendumról szóló kezdeményezésüket. A rendezvényen felszólal majd egy helyi önkormányzati képviselő, egy mikepércsi édesanya és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke is.