Így néz majd ki a Városliget mellé, a Dürer Kert helyére tervezett iroda- és lakópark

Így néz majd ki a Városliget mellé, a Dürer Kert helyére tervezett iroda- és lakópark

Forrás: Építészfórum

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijöttek a Városliget oldalában, az Ajtósi Dürer sor mentén húzódó mintegy 3,7 hektáros területen épülő lakó- és irodapark látványtervei – írja az Építészfórum. A Dürer Projekt néven futó beruházás 2024-re készülhet el.

A szakmai portál tájékoztatása szerint, a régi épületek bontása már elkezdődött az Ajtósi Dürer sor, a Zichy Géza utca, az Abonyi utca és a Szt. István Gimnázium által határolt telken. A beruházás első munkafázisában elbontják a hajdan Kádár János által használt uszodát, a régi könyvtárat, a rendezvényterem- és a konyha épületét, valamint a Professzorok házát is.

Mint ismert, a korábban a Nagycirkusz elszállásolására kinézett városligeti ingatlant, az MSZMP egykori pártfőiskolájának épületét is magában foglaló terület 2018-ban került Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja, Garancsi István cégéhez. Az épületegyüttest 2007-ben megszerző izraeli ingatlanfejlesztő társaság eredetileg szintén luxusszállót álmodott ide. Ehud Amir csapata akkor nagyjából hatmilliárdot fizetett a területért, ahol számos külföldi zenekart felléptető Dürer Kert, valamint a Keleti Blokk üzemelt, amely számos képzőművésznek, fotóstúdiónak, zenetanárnak és zenekarnak adott helyet.

A fejlesztők által közzétett kommunikáció szerint már a kezdeti fázistól a legmodernebb fenntarthatósági szempontokkal számolnak a tervezés során, és a megőrzésre ítélt egykori Szent Szív zárdaépületet is a műemléki részletek szakszerű megóvása mellett újítanák fel. A beépítési koncepció kidolgozásába az ingatlanfejlesztő Property Market mellett a milánói és New York-i székhelyű, a volt Mahart-székház átalakítását is jegyző Lissoni & Partners Lissoni Casal Ribeiro divízióját is bevonták.

Összesen két iroda- és három lakóépület jöhet majd létre kereskedelmi funkciókkal, a tervek szerint pedig a teljes projekt 2024-re készülhet el. Az első irodaház  építész tervezője az Avant-Garde Építész Stúdió lesz Kertész András Tibor DLA-val, és két tervező építész kollégájával, Pék Elemérrel és Tóth Tamással.

A képeket az Építészfórum honlapján láthatják.