Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán évértékelőjére

Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán évértékelőjére

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki pártok szerint a Orbán beszéde nem okozott meglepetést, a korábban is halott sikerpropaganda elemeit ismételte meg. 

Kétségbeesett kísérletet tett rá évértékelő beszédében Orbán Viktor arra, hogy egy utólag gyártott ideológiával megmagyarázza az elmúlt 12 év kormányzásának súlyos kudarcait – írta a Demokratikus Koalíció lapunknak eljuttatott közleményében.   

DK: Orbán Európa legmagányosabb kormányfője

A DK szerint az igazság az, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 év alatt mindent elvesztett és Európa legmagányosabb kormányfőjévé vált. Az ellenzéki párt szerint arról ugyan nem esett szó, de hazánk az utóbbi időben elvesztette a Magyarországnak járó uniós pénzeket, elvesztette európai szövetségeseit és „elvesztette a becsületét”.

– Elvesztette Magyarország reményét arra, hogy a magyar emberek végre olyan európai jólétben éljenek, amelyet megérdemelnek, hiszen ma Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb bérek és a legmagasabb infláció egyszerre. Orbán magánya látszik minden egyes gazdasági mutatónkon. Egy kérdés maradt: csak Orbán Viktor marad a vesztes vagy az egész ország veszíteni fog – fogalmaztak, majd leszögezték, hogy szerintük az Árnyékkormány az egyetlen remény arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból és visszataláljon az európai jólét felé vezető útra.

Momentum: A mai magyar politika egy rémálom 

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője a mai magyar politika egy olyan rémálom, amelyben a szemfényvesztő populisták hazugságai ismétlődnek megállás nélkül. Szerinte azonban el fog jönni az a pillanat, amikor a magyar emberek eldönthetik: folytatni akarják-e azt a korszakot, amit az állandó hazudozás jellemzett.

A párt szerint hazugság az, hogy a rezsicsökkentés vagy a hatósági ár működik, hogy a munkaalapú társadalomban meg lehet élni vagy hogy Oroszország a barátunk és az EU az ellenségünk. – Olyan vezetőt kell válasszunk végre, aki az igazság oldalán áll, aki kimondja az igazságot. Olyan vezetőre van szükség, aki szembe megy a hazudozó kormánnyal, de azokkal is az európai és hazai politikában, akik szerint hazugságokkal is le lehet váltani a kormányt – olvasható a közleményben. Szerintük a Donáth Anna kezdeményezésére készült Holnap Magyarországa Terve az, amely kimondja az igazságokat. 

Jobbik: Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból

–  A Jobbik álláspontja szerint ma az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy Putyin utolsó európai szövetségese kivezeti Magyarországot az Európai Unióból – erről már Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök írt a Facebookon. Úgy látja, Orbán a békéről papol, de a magyarok biztonságát jelentő európai szövetségeseivel háborúzik, és miközben „orosz rakéták csapódnak be Magyarország keleti határától nem messze, a magyar miniszterelnök elárulja azt a nyugati szövetségi rendszert, amelyben szuverén országként fejlődhetünk”.

A Jobbik szerint a békéhez és biztonsághoz nem az vezet, ha a kormány örökös háborút vív a szövetségeseivel, a tanárokkal, a vállalkozókkal, „miközben a szovjet időkből jól ismert béketáborba vágyódik, ahol a Kreml fújja a passzátszelet”. Gyöngyösi egy olyan szélsőségektől mentes, normális országot szeretne, amely egy erős Európa tagjaként valódi biztonságot nyújt polgárainak.

Párbeszéd: Orbán miatt ül hazánk Európa szégyenpadján

– Orbán Viktor ezúttal sem tudta, milyen rendezvényen van. Ha ugyanis évértékelőn lett volna, ahogyan meghirdették az eseményt, nem vetít, hanem őszintén elmondja: csődpolitikája nyomán lett 2022-ben Európa-bajnok a magyar élelmiszer-infláció – véli a Párbeszéd. Felhívják a figyelmet arra, mi mindent felejtett ki a szövegéből: például azt, hogy ő az egyetlen, aki támogatja Vlagyimir Putyint, Európa agresszorát, illetve hogy miatta ül Magyarország Európa szégyenpadján, és miatta nem jutnak hozzá a magyarok a nekik járó uniós forrásokhoz.

– Ha Orbán valóban évértékelőt tartott volna, bevallja azt is: a zöldet csak egy színnek tartja, amellyel az FTC meccsein találkozik, semmint a gyerekeink, unokáink jövőjét meghatározó politikának. Ezért engedélyezett súlyos környezetszennyező beruházásokat, köztük akkumulátorgyárak építését, ezért vetett ki napelem- és hőszivattyúadót, ezért akadályozta szélerőműprogram megvalósulását – fogalmaztak.

MSZP: Hazugság, hogy az ellenzék háborúpárti

Az MSZP is azt veti a miniszterelnök szemére, hogy kizárólag kormányzásától független tényezőkkel indokolja az országot ért negatív hatásokat, felelőssé csak a háborút és az EU-t teszi, saját és kormánya felelősségéről hallgat. Sorra veszik Orbán állításait, így tévesnek tartják azt az állítást, hogy a családpolitika sikeres volt, hiszen 2011-hez képest összességében 333 000 fővel csökkent az ország népessége. 

Nem igaz az sem, hogy Magyarország megkezdte felzárkózását, hiszen az Európai Unió fejlettségi rangsorában – az egy főre jutó GDP tekintetében, 2010-hez képest változatlan áron számítva – egy hellyel még hátrább is került. A környező országokhoz képest is rendkívül alacsony a minimálbér – folytatják, majd külön kitérnek arra a „hazugságra, hogy az ellenzék háborúpárti”. Mint emlékeztetnek, 2022. március 10-én a parlamentben az MSZP és a többi ellenzéki párt is megszavazta azt az orbáni politikai nyilatkozatot, amely szerint sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük a magyar-ukrán határon keresztül történő fegyverszállítást sem. 

Azt az állítást is vitatják, hogy a hazai inflációt a brüsszeli szankciók okozzák. Az áremelkedés ugyanis már a háború kitörése előtt megkezdődött és jelenleg Magyarországon a legmagasabb. Döntő oka az orosz-magyar gázszerződés miatti drága gáz, a forint hónapokon keresztül tartó mélyrepülése, az unióval való megállapodás elhúzódása és a kiskereskedelmet sújtó forgalmi típusú különadó – magyarázzák. Végül tisztázzák, az MSZP az ársapkák megőrzését és kiterjesztését akarja mindaddig, „amíg az orbáni elhibázott gazdaságpolitika miatt ilyen magas az élelmiszerek ára”.