II. kerületi díszpolgár lett Szilágyi Áron és Bródy János

II. kerületi díszpolgár lett Szilágyi Áron és Bródy János

Szilágyi Áron a II. kerület díszpolgára lett (Fotó: Őrsi Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több díszpolgári cím adományozásáról is döntött a második kerület. Szilágyi Áron és Bródy János mellett Garas Dezső is megkapta az elismerést posztumusz – derült ki a kerület polgármestere, Őrsi Gergely Facebook-posztjából.

A polgármester Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok kardvívót így méltatta: „Kerületünkben született és itt nőtt fel a világ egyetlen férfi kardvívója, aki egyéni versenyzőként háromszor nyert olimpiai aranyérmet három egymást követő olimpián. Sportolói pályája Pasarétről indult, és onnan vezetett útja a világ számos pontjára, ahol nemcsak győzelmeket aratott, hanem hazánk és egyben városrészünk jó hírnevét öregbítette. Számos ifjú sportoló példaképévé vált. A sokszoros bajnokot ugyanakkor nemcsak gyors pengéjéről ismerjük, hanem civil és jószolgálati szerepvállalásáról is, melyet ezúton is köszönünk neki!”


Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes zeneszerző, szövegíró kapcsán az alábbit fogalmazta meg Őrsi: „Dalai sokszor éles társadalomkritikát megfogalmazó kordokumentumok, iróniát sem nélkülöző vélemények, de írt vidám gyerekdalokat, megénekelt édes-bús szerelmeket és olyan hétköznapi dolgokat is versbe foglalt, mint egy személyi igazolvány. Továbbra is aktív szerző és előadó, töretlen népszerűségét telt házas koncertjei is bizonyítják. (...) Városrészünk életében aktívan részt vevő budai polgár, akire számíthattunk helyi ünnepségeinken, jótékonysági, közösségépítő és ünnepi rendezvényeinken”.

A kerületvezető természetesen Garas Dezsőről is megemlékezett, aki kitüntetését fia, Garas Dániel vehette át. – Arcát és hangját ezer közül is felismernénk. 2011 óta nincs köztünk a legendás színművész, Garas Dezső. Őstehetség volt, zseniális alakításaival örökre beírta magát a magyar filmtörténet legjelentősebb fejezeteibe. Generációk ismerték és ismerik az Abigél Kőnig tanár uraként, a Ripacsokban alakított Stock Edeként, de korszakos játékot nyújtott többek között a Régi idők focijában, a Szamárköhögés vagy a Legényanya című filmekben is. Sokoldalúságát mutatja, hogy filmes és színpadi szerepei mellett rendezett és szinkronizált is. 2000-ben az elsők között lett a Nemzet Színésze, élete utolsó hét évében pedig ismét a Nemzeti Színház művésze volt. Élete nagy részében a II. kerületben élt: a Csalán utcában, a Dutka Ákos vagy a Napraforgó utcában volt a szomszédunk – írta.