Komoly turisztikai támogatásokat von vissza a kormány a leggazdagabb magyaroktól is

Komoly turisztikai támogatásokat von vissza a kormány a leggazdagabb magyaroktól is

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2020. július 16-án. Lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata; a másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. (MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 75 milliárd forintnyi forrásmegvonással sújtják a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, ami több komoly befektetőt is érint. Összességében 41 beruházásra vonatkozik, ezek között van kisebb panziófejlesztés, de több nagy szállodaberuházás is – ismertette az Index megkeresésére Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.

Mint a portál felidézi, az Orbán-kormány 2022 őszén döntött arról, hogy újratervez vagy szükség esetén ideiglenesen felfüggeszt bizonyos beruházásokat a háború miatt kialakult energiaválság következtében. A spórolás mostanra elérte a Magyar Turisztikai Ügynökséget, legalábbis honlapjának tanúsága szerint: a közérdekű adatok között olvasható, hogy a vállalat egyes leányvállalataitól milyen mértékű forrásátcsoportosítást kell végrehajtani. Eszerint a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től több mint 72 milliárd forintot vonnak el.

Az Index megkereste a közzétett átcsoportosítások, illetve forráselvonások miatt Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnökét, aki válaszában kiemelte: „A kormány tavaly ősszel döntött arról, hogy újratervez vagy szükség esetén ideiglenesen felfüggeszt bizonyos beruházásokat. A vezérelv azt volt, hogy torzó nem maradhat az országban, ezért a már elindult beruházásokat be kell fejezni. A döntést követően ennek megfelelően vizsgáltuk felül, hogy melyek azok a turisztikai fejlesztések, amelyek a Kisfaludy program keretében támogatásban részesültek, de még nem indultak el.”

– Összességében 41 beruházást érint a döntés, ezek között van kisebb panziófejlesztés, de több nagy szállodaberuházás is. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nem az a fontos, hogy kiket érint az intézkedés, hanem az, hogy milyen beruházásokat. A lista elérhető egyébként a program honlapján. A rendezőelv az volt, hogy azoktól a turisztikai fejlesztésektől vonjuk el a támogatást, amelyek el sem indultak. Ha úgy tetszik, ahol egy kapavágás sem történt a támogatás odaítélése óta – fogalmazott Guller Zoltán, aki azt is ismertette, hogy pontosan mely cégek fognak visszafizetni.

táblázatból kiderül, hogy a forráselvonás érinti többek között Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Garancsi István érdekeltségét is – írja az Index, de nem nevezi meg pontosan az érintett cégeket. Feltehetően a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest-szállodalánc lehet az egyik, valamint a tihanyi félszigeten hotelt fejlesztő CDHT Kft. a másik „vesztes”, utóbbi a K-Monitor korábbi írása szerint az A8 Palace Hotel Zrt.-én keresztül Garancsi István, Hernádi Zsolt és Csányi István közös biznisze. 

Eközben a 24.hu is írt a forrásmegvonásról, cikkük szerint az MTÜ előbb nekik küldte meg az adatigénylésükre adott válaszát, majd a honlapján közzé is tette azt, ebből szemezgetett az Index. A portál írásából már egyértelműen kiderül, hogy olyan nagyvállalkozók maradtak ki és cégek esnek el így az állami támogatástól, mint Csányi Sándor OTP-vezér, valamint több fontos kormányközeli üzletember, így Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltsége, Garancsi István nagyvállalkozó és Hernádi Zsolt Mol-vezér közös cége. De nem jut hozzá a támogatáshoz Schmidt Mária és családja cége, valamint a jegybank elnök fiának, Matolcsy Ádám barátjának, Száraz István cége sem.