Index: lélegeztetőgépre került egy koronavírusos magyar háziorvos

Index: lélegeztetőgépre került egy koronavírusos magyar háziorvos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lélegeztetőgépre került egy magyar háziorvos, aki igazoltan koronavírussal fertőzött, emiatt is került kórházba – értesült az Index. A portál információi szerint ráadásul a hétvégén nyilvánosságra került két eseten túl több magyarországi háziorvos fertőződött már meg, többeket pedig a betegség gyanújával vizsgálnak, illetve karanténba is helyeztek.

Hozzáteszik, a koronavírusos háziorvosok létszámára és állapotára vonatkozó kérdésükre az operatív törzs hétfő óta nem válaszolt.

Budapest XI. kerületének polgármestere, László Imre szombaton jelentette be, hogy két háziorvos is koronavírusos lett a kerületben. A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók nem kaptak időben megfelelő védőfelszerelést.

Elégtelen a hosszú távú védekezéshez a kiosztott maszkok mennyisége - írták Müller Cecíliának a háziorvosok | Magyar Hang

A háziorvosok kedden fordultak nyílt levélben Müller Cecília tiszti főorvoshoz, álláspontjuk szerint a Müller Cecília által hétfőn is említett „praxisonkénti 50 db sebészeti szájmaszk, valamint a 3 db FFP1 típusú maszk jól érezhetően elégtelen a hosszú távú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban”.

Mint írták, elfogadhatatlannak tartják a tiszti főorvos a koronavírus járvány kezdete óta több alkalommal, így a március 30-án megtartott sajtótájékoztatón is ismételten elhangzott kijelentését, miszerint a háziorvosi szolgáltatók feladata a védőeszközök beszerzése, mivel a hatályos jogszabály szerint a járási hivatal kötelessége gondoskodni járványos fertőzés terjedésének, megelőzésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.