Újfent vesztett a Klubrádió a Médiatanács ellen a Kúrián

Újfent vesztett a Klubrádió a Médiatanács ellen a Kúrián

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletét a Kúria a Klubrádió ügyében – írja a Media1. A helybenhagyó határozat kimondta, a rádió hibás pályázatot adott be, és a vállalat saját tőkéjének negatív mivolta miatt nem is vehetett volna részt a pályázaton.

A Klubrádió a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében indított felülvizsgálati eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen. A Kúria a mostani ítélettel helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és a Klubrádió ellen, az NMHH javára ítélt a Klubrádió NMHH Médiatanácsa ellen indított perében, amiben szavazóbíróként Varga Zs. András, a Kúria elnöke is részt vett – írja erről a Klubrádió.

Az ítélet értelmében a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, illetve zárta ki a pályázatból akkor már csak egyedüliként résztvevő rádiót. A Kúria szerint a Klubrádió maga sem vitatta, hogy ténybeli hiányosságokat vétett pályázatában, a médiatörvény és a jog pedig nem biztosít lehetőséget arra, hogy érvénytelenség esetén nem jogi szempontokat mérlegeljenek. A bíróság szerint a rádió üzleti terve nem felelt meg az előírásoknak, az nem volt elfogadható – olvasható a Media1 portálon. 

A bíróság szerint a felperes vállalat, a Klubrádió Zrt. negatív saját tőkéjének rendezésére vonatkozó jövőbeli nyilatkozat, az ígéretek ellentmondásosak voltak, és a pályázat beadásáig nem valósult meg a rendezés. 

Mindezek alapján a Fekete Ildikó, Remes Gábor és Varga Zs. András bírókból álló legfőbb bírói grémium helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék májusi ítéletét, mely kimondta, hogy a Klubrádió pályázata nem felelt meg a pályázati kiírásnak és a médiatörvénynek.

A Kúria mostani döntésében mintegy 700 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte a Klubrádiót.

A portál hozzáteszi, hogy a Kúria mostani ítéletének jogerőssé válását követően megnyílik a tér arra, hogy az NMHH Médiatanács új pályázatot írjon ki a 92,9 MHz-re, melyet október végéig a Spirit FM használ ideiglenes jogosultsággal.

Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa már korábban jelezte: az Alkotmánybírósághoz, és ha kell a strasbourgi nemzetközi bírósághoz is elmennek, hogy folytatni tudják a földfelszíni sugárzást a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián.

A mostani tárgyalás után Arató elmondta, hogy nem várt más döntést, „Varga Zs. András végrehajtotta azt a párthatározatot, melynek célja a Klubrádió elhallgattatása”.  megerősítette, hogy a Klubrádiónak van már egy alkotmánybírósági beadványa is a frekvencia meg nem hosszabbításával kapcsolatban, és erre a mostani döntésre is készül egy ilyen kereset. Ennek a reménybeli célja nem az, hogy az Alkotmánybíróság valamilyen érdemleges változtatást eszközöljön, hanem mert ez szükséges ahhoz, hogy európai bírósági fórumokhoz fordulhasson a Klubrádió a jövőben.

Az ügy előzménye, hogy a Médiatanács tavaly szeptemberben bejelentette, elutasítja a Klubrádió kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH hiányos adatszolgáltatásra hivatkozott. Érvényes frekvencia nélkül a csatorna végül február 14-én hallgatott el az éterben. Azóta csak az interneten hallható.