Itt a forgatókönyv a választás napjára: megvan, hány órára várhatóak az eredmények

Itt a forgatókönyv a választás napjára: megvan, hány órára várhatóak az eredmények

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) sajtónyilvános ülésén 2024. május 3-án Szalay Tamás (j4) és Kicsi Zselyke Borbála (j3), a testület kiválasztott tagjai végzik a sorsolást, hogy a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzati választás eredményeit összesítik majd először a szavazatszámláláskor, csak utána az európai parlamenti voksokat – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) sajtóosztálya a június 9-ei választásokkal kapcsolatban a Magyar Hang érdeklődésére. 

Az NVI tájékoztatása szerint a szavazatszámláló bizottságok (SZSZB) minden esetben először a helyi önkormányzati választáson leadott szavazatok feldolgozását kezdik meg, ez a polgármester-választásra, képviselő-választásra, és a megyei listákra leadott szavazatokat jelenti. Ezt követően az EP-választásra és a nemzetiségi választásra leadott szavazatok számolásával folytatja az SZSZB. A főváros esetében szintén a kerületi polgármester-jelöltekre, majd a képviselőjelöltekre leadott szavazatok megszámlálása történik meg először, ezt követi a főpolgármester-jelöltekre, majd a fővárosi listára, végül pedig az EP-választásra leadott szavazatok számolása.

Arra is kitértek, hogy a június 9-i választásokon először az önkormányzati választás esetében kezdődik meg az eredményközlés, azt követően, hogy az összes szavazókörben lezárult a szavazás és a szavazatok feldolgozásának állapota ezt lehetővé teszi. Ez várhatóan a szavazás napján 21 óra előtt lesz. Az európai parlamenti választás esetében a választási eljárásról szóló törvény értelmében 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás. Tehát este 23 óra után fog megkezdődni a közzététel. Hozzátették: tekintettel arra, hogy a levélszavazatok számlálása csak a szavazás lezártát követően kezdődhet meg – és a külképviseleti választási irodákban leadott szavazatok a szavazás napját követően érkeznek meg az NVI-hez – az EP-választások esetében a véglegesnek tekinthető eredményadatok a választást követő napokban várhatóak.