Iványi Gábor: Az elvonások miatt a működőképesség határán az Evangéliumi Testvérközösség

Iványi Gábor: Az elvonások miatt a működőképesség határán az Evangéliumi Testvérközösség

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke szerint a folyamatos forráselvonások miatt működőképességük határára jutottak, több ezer ellátottuk sorsa forog kockán.

Iványi Gábor az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: újabb negyvenmillió forintot tartottak vissza a MET oktatási intézményei után járó normatívákból, így a tanév kezdete óta már mintegy 170 millió forintot vont el tőlük a magyar állam.

– Az oktatási államtitkárság irányukban tanúsított hozzáállását jól szemlélteti, hogy nem járult hozzá a beregi térségünk többcélú intézményét évek óta kitűnően vezető igazgatónk megbízásának meghosszabbításához sem – közölte az elnök.

Iványi Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a tél beálltával, valamint a drasztikusan megnövekedett rezsiköltségek és élelmiszerárak következtében kritikus helyzetbe kerültek a MET intézményei és az egyház több ezer ellátottja. Konyháikon naponta hatezer adag ételt biztosítanak zömében hátrányos helyzetű óvodásoknak, iskolásoknak és többezer rászorulónak, „akiket sok esetben kizárólag a mi általunk osztott élelem óv meg az éhezéstől” – írta. Elkötelezett munkatársaik – fűzte hozzá – hosszú évek óta „a létbizonytalanságtól fenyegetve, hősiesen végzik feladataikat”.

– Mi lesz, ha nem tudnak élelmiszert biztosítani a rászorulóknak? Mi lesz, ha nem tudnak fizetést utalni munkatársaiknak? – sorolta a kérdéseket. – Úgy tűnik, a magyar államra nem számíthatunk – olvasható a közleményben.

A MET elnöke kitért arra is: december 16-án, pénteken karácsonyi adománygyűjtő rendezvényt szerveznek a Dankó utcai központjukban, ahol meleg itallal, zsíros kenyérrel és ajándékokkal várják az odaérkezőket. Hozzátette, a jótékonysági árverésre közismert személyiségek is felajánlották személyes tárgyaikat. A bevételt az egyház intézményeinek működésére és az ellátottak megsegítésére fordítják.

A MET-et és több másik magyarországi egyházat 2011-ben fosztotta meg egyházi státuszától a Parlament. A MET ezek után perelt, először 2013-ban, az Alkotmánybíróságon nyert a magyar állam ellen. Miután az állam nem tartotta be az ítéletet, később a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, amely a javukra ítélt, ám ennek ellenére sem módosított a kormány. A MET végül 2021 februárjában kapta vissza azt a technikai számot, amivel újra tudnak egy százalékos adófelajánlásokat fogadni, és novemberben visszakapta a bejegyzett egyházi státuszt, de a kormány továbbra sem kötötte meg velük a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást, ami miatt szintén támogatásoktól esnek el.