Visszakapták egyházi státuszukat Iványi Gáborék

Visszakapták egyházi státuszukat Iványi Gáborék

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenegy év után visszakapta egyházi státuszát az Iványi Gábor nevével fémjelzett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) – írta meg a hvg.hu pénteken. 

A MET közleménye szerint „mindez azonban még nem jelenti azt, hogy visszakaptuk korábbi státuszunkat, ahhoz a Magyar Államnak közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kellene kötnie velünk, ám eddig erre hiába vártunk”. – Az elmúlt évtized hihetetlen terheket rótt ránk. Költségvetésünk meghatározó részétől fosztott meg bennünket, melynek következtében – elsősorban nem vallási tevékenységünkben, hanem – a hitvallásunkat is érintő közfeladatok működtetésében terhelt feleslegesen és bűnös módon minket – írták. Arra is kitértek, levelet küldtek az ügyben eljárni illetékes Semjén Zsoltnak, azonban a miniszterelnök-helyettes már második hónapja nem reagál egyáltalán megkeresésükre.

A lap felidézte, A MET-et és több másik magyarországi egyházat 2011-ben egyeztetés nélkül fosztottak meg egyházi státuszuktól. A MET ezek után perelt, először 2013-ban, az Alkotmánybíróságon nyert a magyar állam ellen. Miután az állam nem tartotta be az ítéletet, később a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, amely a javukra ítélt, ám ennek ellenére sem módosított a kormány. A MET végül 2021 februárjában kapta vissza azt a technikai számot, amivel újra tudnak egy százalékos adófelajánlásokat fogadni.