Ivermektint rendelt egy egészségügyis a covid ellen, eljárást indítottak ellene

Ivermektint rendelt egy egészségügyis a covid ellen, eljárást indítottak ellene

Ivermektin-hatóanyagú féregirtót adnak be egy lónak. (Fotó: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly óta terjed az internet szektákra hasonlító közösségeiben, hogy az ivermektin nevű parazitaellenes hatóanyag, amelyet főként lovak féreghajtására használnak, jó az új koronavírus ellen. Ezt az állítást sohasem sikerült bizonyítani, pedig sokan próbálták, és maga a gyártó is arra kéri az embereket, hogy ne szedjenek állatgyógyászati készítményeket, pláne, ha nyilván hatástalanok is, csak a mellékhatásaik veszélyesek. Az ivermektin állítólagos pozitív hatását „bizonyító” vizsgálatokról egytől egyig kiderült, hogy elhibázottak, értelmezhetetlenek.

Ennek ellenére az ivermektinhívőket semmiféle észérv nem tántorítja el téveszméiktől. Minthogy a hatóanyagot Magyarországon emberi használatra legálisan nem lehet beszerezni, sokan külföldről, jellemzően Indiából rendelnek az interneten. Az egy másik kérdés, hogy mennyire biztonságos egy lenyomozhatatlan indiai webáruházból gyógyszert rendelni.

A Telex írása szerint a BRFK összesen öt egészségügyi dolgozó ellen folytat eljárást ivermektin illegális beszerzése miatt. Egy újabb kérdés, hogy vajon mennyire felkészült a munkája ellátására az az egészségügyi dolgozó, aki milliószor cáfolt hatásosságú csodaszerekben és ördögi gyógyszergyárakról szóló összeesküvés-elméletekben hisz, nem pedig a bizonyítékokban.

Az egyik ivermektint rendelő egészségügyi dolgozónak szánt küldeményt a NAV már a postán elkobozta, mivel importja illegális volt. Az illetőt rabosították, házkutatást tartottak nála, és gyógyszerhamisítás bűntette miatt eljárást indítottak ellene.