Jakab Ferenc szerint nem kell 3-4 havonta emlékeztető oltás

Jakab Ferenc szerint nem kell 3-4 havonta emlékeztető oltás

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én (Fotó:
MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt időszakban ismét elkezdett emelkedni hazánkban is a koronavírusos esetek száma, a kormányzati tájékoztató központ legfrissebb adatai alapján egy hét alatt 14 402 volt az új fertőzöttek száma, 1345-en szorulnak kórházi ellátásra, és elhunyt 54 beteg.

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese a jelenlegi helyzetről azt nyilatkozta a 24.hu-nak: „Nem kell már hullámokról beszélni. A vírus nem tűnik el, folyamatosan közöttünk van, itt is marad, és szezonálisan kisebb-nagyobb járványokat okoz. Erről lehet szó most is.”

A legtöbb esetben a jelenlegi vírusvariánsok a náthához hasonló tüneteket okoznak, felső légúti panaszokkal, fejfájással, levertséggel, hőemelkedéssel. Épp az enyhe lefolyás miatt fertőzhetnek meg egyes betegek másokat, hiszen egyes esetekben sejtelmük sincs saját betegségükről.

A mostani nyári terjedéshez hozzájárul az is, hogy nem hordunk maszkot, gyakorlatilag elengedtük az óvintézkedéseket, sokan nem adatták be a harmadik adag vakcinát, vagy már viszonylag régen kapták meg, közben pedig gyakran járunk tömegrendezvényekre.

A szakember szerint a jelenleg domináns változatok inkubációs ideje 3-4 nap, ami azt jelenti, ha egy igazolt fertőzöttel találkoztunk, de 5 nap után sem jelentkeznek nálunk tünetek, akkor megnyugodhatunk.

Azt is hangsúlyozta, hogy most nem támogatja a 3-4 havonta beadatott emlékeztető oltásokat, ennek csak akkor volt értelme, amikor egy berobbanó, akut hullámot kellett mindenáron elnyomni, visszaszorítani, és ez sikerült is 2020 és 2021 folyamán.

– Általánosságban az őszi-téli felfutás előtt évente egy emlékeztető oltás mindenképpen indokolt, de rendszeresen negyedévente, félévente oltatni magunkat nem indokolt – emelte ki Jakab Ferenc, azt azonban fontosnak nevezte, hogy a harmadik oltást mindenki adassa be magának. – Aki év elején kapta meg a 3. oltást, az mostanában, még az őszi-téli szezon előtt vegye fel a negyediket. Ez megfelel az évente egy ismétlőoltásnak – tette hozzá.