Jakab Péter megbánta, hogy magára hagyta Márki-Zay Pétert

Jakab Péter megbánta, hogy magára hagyta Márki-Zay Pétert

Jakab Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajnálja ma már, hogy nem állt oda Márki-Zay Péter mögé a választás éjszakáján – mondta el Jakab Péter a 24.hu-nak adott interjújában. Kifejtette továbbá, hogy nem bánná, ha ő lenne az ellenzék vezére, és úgy látja, meg kell szabadulni a „nem életképes ellenzéki szereplőktől”. Továbbra sem igazán kedveli a volt közös kormányfőjelöltjüket, de ha úgy hozza a sors, újra összefogna vele, a Jobbikkal viszont már nem.

A Jobbik korábbi elnöke Tiszaújvárosban indította el új mozgalmát, szerinte vannak olyanok, akik volt pártjából érkeznek, míg másoknál ez az első közösség, amihez csatlakoznak. Elmondása szerint néhány nap alatt 14 ezren jelezték online, hogy csatlakoznának A Nép Pártján-hoz. Úgy gondolja, ha csak tíz-húsz százalékuk lesz aktív, akkor túlszárnyalják a mostani Jobbikot is, „ahol jelenleg néhány száz aktív tag van, ők azonban jönni fognak velem”. Úgy látja ugyanakkor, hogy „törpepártokból van elég”, és nem az a lényeg számára, hogy még eggyel több párt legyen. Pénzük mikroadományokból lesz, a büntetéseire is mindig gyorsan összejött az összeg.

A Jobbik kapcsán úgy fogalmazott, az az elmúlt időben számára inkább volt egy nehezékekkel teli hátizsák, semmint benzinnel teli motor. Pedig amikor májusban újraválasztották, még voltak elképzelései, hogyan lehetne az EP-választásra hatékonyan felkészülni. De az első intő jelnek azt látta, hogy mindaz, ami az elnökségi üléseken történt, elkezdett visszaköszönni a kormánypárti médiában. Úgy érezte, mindenképp vele akartak szembe menni az elnökségben, hogy megmutassák, nem ő a főnök. Egy elnökségi tagban pedig kifejezetten nem bízott: „Korábban mindenki más jelen volt az elnökségi üléseken, és semmi nem jött ki 2020 óta. Ahogy ez a hölgy bekerült az elnökség csapatába, onnantól kezdve pedig miden kikerült, egészen addig, amíg be nem nyújtottam a lemondásomat. Kvárik Anita volt az új személy, valamiért az ő nevét nem is emlegeti a fideszes média, talán vigyáznak rá.”

Jakab szerint az volt az utolsó szög a koporsóban, amikor Gyöngyösi Márton elnök arra kérte, maradjon stratégiai csendben, húzódjon hátrébb, és majd két év múlva kampányoljanak együtt. A volt elnök szerint Gyöngyösi neki olyan üzenetet adott át, amelyet Rogán Antal is küldhetett volna.

Arra a kérdésre, hogy nem valójában a korábbi kabinetfőnökével, Molnár Enikővel volt-e gond, miután ő túl sok hatalmat akart, Jakab azt mondta: kollégája döntést nem hozhatott, csak a döntés-előkészítésben vett részt, és az elnökségből soha nem jelezte senki, hogy gond lenne. „Az, hogy ők egy alkalmazottra akarják hárítani a felesőséget, hogy ennek a szakításnak ő az oka, az olyan, mintha azt mondanák, hogy Molnár Enikő a Jobbik Soros Györgye”, jelentette ki.

Jakab kifejtette azt is, megbánta nemcsak azt, hogy nem állt oda Márki-Zay mögé, de a videót is, amiben őt tette felelőssé az eredményért. Szerinte az egy érzelmi döntés volt, fáradt és dühös a vereség miatt, Márki-Zay miatt pedig rengeteget kellett magyarázkodnia. De most már úgy látja, nem volt tőle sem korrekt, sem elegáns, hogy nem állt oda mögé.