Jakab Péter bejelentette: a mai napon megalakult a Nép Pártján Mozgalom

Jakab Péter bejelentette: a mai napon megalakult a Nép Pártján Mozgalom

Jakab Péter bejelenti a Nép Pártján Mozgalom alakulását 2022. augusztus 20-án. (Fotó: Jakab Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ennek a hazának ma nem kevesebbre lenne szüksége, mint egy új Szent Istvánra. Egy vezetőre, aki képes az egymással harcoló, az egymással folyamatosan torzsalkodó törzsekből egy erős és egységes nemzetet építeni. Egy vezetőre, aki képes olyan államot építeni, amelyik érted van, és nem ellened, amelyik nem kifoszt, hanem megvéd. Amelyik nem elvárja a lopást, hanem kőkeményen bünteti” – így kezdte Jakab Péter volt Jobbik-elnök a Facebookon közzétett beszédét, melynek végén bejelentette: megalakult a Nép Pártján Mozgalom, és ha sokan lesznek, párt lesz a mozgalomból.

Az ellenzéki párt egykori elnök-frakcióvezetője több mint két hónapos, önálló „brandépítés” után jelentette be mozgalmát. Fokozatosan szorult ki a Jobbik vezetéséből: miután az ellenzéki összefogás vereséget szenvedett az április 3-i parlamenti választásokon, A Jobbik májusi tisztújító kongresszusán még 70 százalék feletti szavazataránnyal választották újra a párt elnökévé, ám június 8-án már azt jelentette be, hogy lemond az elnöki tisztségről. 

A politikus arra hivatkozott, hogy az elnökség nem tud vele együttműködni. – A Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választott meg a párt elnökének május 7-én. Hiába. Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását. Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről – írta Jakab Péter, amikor a lemondását bejelentette.

Az ügyet komoly párton belüli konfliktus előzte meg, melynek során Jakab Péter bűncselekmények elkövetésével vádolta alelnökét, Potocskáné Kőrösi Anitát. Jakabot nem sokkal később leváltották a frakcióvezetésről is. Jakab már egy ideje nem használta a párt logóját, helyette a „Nép pártján” szlogent emlegette bejegyzéseiben. Emiatt már eddig is többen arra következtettek, hogy Jakab új pártot kíván szervezni. 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik új elnöke augusztus 11-én fordult nyílt levélben Jakab Péterhez, ebben többek között azt írta, „ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán te balra, mi jobbra”. Jakab Péter válaszlevelében még aznap bejelentette, hogy kilép a Jobbikból, országgyűlési képviselői mandátumát viszont nem adja vissza, azzal az indokkal, hogy ő nem a Jobbik listájáról, hanem a közös ellenzéki listáról szerzett mandátumot.

Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy a Nép Pártján augusztus 20-án bont zászlót pártként, a mostani bejelentésből azonban kitűnik, hogy egyelőre mozgalom lesz.