Jakab Péter: Miniszterelnök úr, ön megőrült!

Jakab Péter: Miniszterelnök úr, ön megőrült!

Budapest, 2019. december 10. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Mellette frakciótársa, Sneider Tamás, a második sorban Szilágyi György, a Jobbik frakcióvezetõ-helyettese (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Miniszterelnök úr, ön megőrült! – ezzel kezdte a Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdését hétfőn a parlamentben. A politikust emiatt rögtön felszólalása kezdetén rendre intett Kövér László házelnök. – Próbáljon meg egyszer az életben úgy fogalmazni ebben a házban, ahogyan ez illendő – mondta Kövér Jakabnak jelezve, különben elveszi tőle a szót. Jakab erre úgy reagált, ígéri, nem fog „lebüdösbunkózni” senkit, amivel arra utalt, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője őt korábban utóbbi jelzővel illette.

Jakab felszólalását azzal folytatta: ezrével halnak meg a magyarok a vírusfertőzésben, százezrek pedig megélhetésüket vesztik el, eközben a miniszterelnök arról beszél a közmédiában, hogy Soros-féle háttérhatalom készül elvenni a magyarok pénzét. Itt jakab konkrétan arra utalt, a miniszterelnök nemrég azt hangoztatta: van Soros-féle hálózat, „(...) már egy karon ülő csecsemő is tudja, hogy Soros György van ennek a középpontjában. Ő a pók, és szövi ezt a hálót”.

Az efféle szólamok, a lopás alaptörvényben való rögzítése és a választási törvény megváltoztatása helyett az egészségüggyel és a gazdasággal kellene foglalkoznia Jakab véleménye szerint. Hozzátette, korábban azt ígérte a kormányfő, hogy mindenkit megmentenek, most meg több mint háromezer a halottak száma. Szembesítette azzal is, hogy annyi munkahelyet ígért, amennyi megszűnik, ehelyett szerinte stadionépítésre, Mészáros Lőrincnek, és kormányzati kommunikációra jutott pénz bőven, de munkahelyre semmi. 

– Nagyotmondás és semmittevés, ennyi az ön válságkezelő tevékenysége. Ja, meg hogy Soros György az új pókember! – zárta szavait a képviselő.

Orbán Viktor szerint nyáron felkészítették az országot a járványra, sorolta a járványban résztvevő egészségügyi kapacitást, illetve a betegek számát. A gazdaságról annyit mondott Orbán Viktor, hogy 2010-ben 3,6, most 4,5 millió állás volt az országban. 

Viszontválaszában Jakab felszólította a miniszterelnököt, hogy „ne szerencsétlenkedjen”, fogja meg a munkavégét, mert most nem gyakorlatról, sorosozásról, brüsszelezésről van szó, hanem emberéletekről.

Orbán Viktor válaszul elmondta, a népességarányos magyar halálozási és fertőzöttségei adatok jobbak az európai átlagnál.

Orbánék továbbra sem támogatják az alapjövedelmet

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője Orbán Viktorhoz intézett kérdésében emlékeztetett, hogy a kormány által bevezetett egészségügyi intézkedésekre ugyan sor került, de azokat korábban mind az ellenzék javasolta. Arról is beszélt, hogy a gazdasági intézkedések elégtelenek a válság megoldására, segíteni kell a bajba jutott embereknek. Majd felszólította a kormányfőt, hogy az alapjövedelmet vezesse be a bajba került magyarok megsegítésére.

Orbán Viktor a javaslat újragondolására kérte a képviselőt, mert a kormánypártok szerint az alapjövedelem lényege, hogy vannak akik dolgoznak, és a javaslat szerint lennének olyanok, akik munka nélkül jutnának pénzhez. Ezt semmilyen módon nem támogatják.

A pálinka is alapvető élelmiszer a kormányfő szerint

Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy szerinte az embereknek alapvető élelmiszerek kellenek vagy pálinka. elvetette azt is, hogy megfelel-e a társadalmi igazságosság elvének és az emberek szükségletének, hogy az alapvető élelmiszerek túlnyomó többségének 27 százalék az áfája, az éttermi szolgáltatásoké viszont 5 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: a pálinka is a 27 százalékos áfakategóriába tartozik, bár szerinte alapvető élelmiszernek minősül. Emlékeztetett: a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette az élősertés, a baromfihús, a tojás, a hal és a tej áfáját, és lehetne több termékét is, de ennek összefüggésben kell állnia az ország gazdasági teljesítményével.

Megjegyezte: ha azt akarják, hogy a jövedelmeken alacsony adó legyen, a fogyasztásnak magasabbnak kell lennie, olyan nincs, hogy az áfa és a jövedelemadó is alacsony.

Orbán: Jó helyen vagyunk az EU-ban


Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, egyébként a Mi Hazánk politikusa az ország uniós csatlakozásáról vont mérleget. Szerinte az unió birodalmi törekvései egyre erősebbek, miközben az árak lényegében kiegyenlítődtek, a bérek nem, és a multicégeken keresztül több profit megy ki Magyarországról Nyugatra, mint amennyi uniós támogatás érkezik az országba. Hozzátette: az EU 2006-ban nem aggódott a jogállamiságért, most viszont az országra akarja kényszeríteni a tömeges migrációt és az LMBTQ-lobbi követeléseit is. Közölte, az unión kívül is van élet és annak megszűnése után is lesz, Magyarországnak készen kell állnia erre.

Orbán Viktor miniszterelnök az EU értelmét a társult nemzetek megmaradásában látta. Úgy fogalmazott, az uniónak is csak addig van értelme, amíg a tagállamok nemzeti megmaradását elősegíti. Szerinte Magyarországnak uniós tagnak kell lennie, meg kell vívnia a belső csatákat, hogy az EU olyan közösség legyen, amelyben a magyarok tudják élni a saját életüket, ahogy az történelmükből, a hagyományaikból, a felfogásukból, a szívükből, a filozófiájukból következik. – Jó helyen vagyunk az Európai Unióban – összegzett.

Dúró Dóra reagálásában azt kérdezte, lehetővé teszik-e azt, amit most tilt az alaptörvény, hogy Magyarország ismételten népszavazáson dönthessen a tagságáról. Orbán Viktor viszonválaszában közölte, azt támogatja, hogy a uniós kérdésekről a parlament döntsön.

Orbán: aki emberi számítás szerint meggyógyítható, azt meg is fogják gyógyítani

Stummer János (Jobbik) a kormányzati nyilatkozatokból azt a következtetést vonta le, hogy lassan már mindenki felelős az országban a járvány terjedéséért, csak a kormánytagok nem. – Ki fogja a politikai felelősséget vállalni azért, hogy a kormány egészségügyi és a gazdasági válságkezelés csődöt mondott? – kérdezte. Szerinte a felelősséget a miniszterelnöknek kellene vállalnia; az országnak erős és bátor vezetőre van szüksége, aki vállalja a felelősséget és nem egy gyenge emberre, aki elbújik az elől.

Orbán Viktor közölte, örömmel áll mindenki rendelkezésére, amikor a koronavírus elleni vakcina segítségével a járványt megállították és a vírust elpusztították, akkor mérleget lehet vonni, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarország hogyan teljesített. Kitért arra, 2019-ben 41 282 orvos dolgozott az országban, ez 2010-hez képest hétezerrel több. Szólt az ápolók 72 százalékos béremeléséről és a 100 százalékhoz közeli orvosbéremelésről is. Igenis védekeztek, igenis felkészültek, erőforrásokat mozgósítottak és le is győzik a vírust, noha jól láthatóan nem mindenki szurkol az embereknek – hangoztatta.

Stummer János kifogásolta azt is, hogy a kormányfő azt ígérte, mindenkit meggyógyítanak, majd azt kérte, néma felállással emlékezzen a parlament a vírus miatt elhunytakra. Orbán Viktor elmondta, ma is tartja, mindenkit meg fognak gyógyítani, aki emberi számítás szerint meggyógyítható. A menthetetlen betegek meggyógyítására értelemszerűen senki sem vállalkozhat – jelezte. Elmondta, a magyar statisztikákban nemcsak a koronavírus-fertőzésben meghaltak szerepelnek, hanem azok is, akik elkapták a vírust, de haláluk közvetlen oka nem a koronavírus volt. Azt kérte, támogassák a kormány védekezését, hogy minél kevesebb áldozatot szedjen a vírus.

(MTI alapján)