Januárban vagy februárban találkozhatnak Orbánnal a megyei jogú városok polgármesterei

Januárban vagy februárban találkozhatnak Orbánnal a megyei jogú városok polgármesterei

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan találkozhat Orbán Viktor miniszterelnök a megyei jogú városok vezetőivel. A tervezett találkozón szó lesz nemcsak a szolidaritási adó fizetésének átmeneti könnyítéséről, de arról is, hogy milyen önkormányzati feladatokat vehetne át az állam a forráshiányos helyhatóságoktól. Közben a megyei önkormányzatok is milliárdos rezsitámogatásért jelentkeztek be, és ezt meg is kaphatják soron kívül – értesült a hvg.hu.

A portálnak Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere úgy nyilatkozott: a megyei jogú városok polgármesterei és a kormányfő találkozójának még nincs időpontja, de arra még januárban, legkésőbb februárban sor kerülhet. Szita ezzel megerősítette Gulyás Gergely miniszter legutóbbi kormányinfón tett bejelentését, hogy a találkozó „a következő hetekben” lehet.

A hírportál szerint a forráshiányos és a megnövekedett energiaárak miatt még nehezebb helyzetű önkormányzatok tehermentesítésének témája nem újkeletű, hiszen ugyanezt a kérdést kinyitották már egyszer 2021-ben is, amikor a koronavírus-járvány miatt voltak anyagi nehézségei a településeknek. Akkor, ahogy tavaly ősszel is, Balla György fideszes képviselő egyeztetett a városokkal.

A hvg.hu szerint a találkozón szóba kerülhet akár az is, hogy újabb, második is körben kompenzálják az önkormányzatokat, ugyanakkor szintén nagy segítség lenne a városoknak, ha kevesebb szolidaritási adót kellene befizetniük. Például Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András korábban azt kérte, halasszák el az adó új számítási módjának bevezetését, ami miatt sok önkormányzatnak az eddigieknél többet kellene fizetnie 2023-ban.