Januártól kettévágják a Honvédkórházat, de még a dolgozók sem tudják a részleteket

Januártól kettévágják a Honvédkórházat, de még a dolgozók sem tudják a részleteket

Magyar Honvédség Egészségügyi Központ másnéven a Honvédkórház 2. sz. Podmaniczky utcai telephelye (Fotó: 12akd/Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnaptól kettéválik a Honvédkórház: az egyik része „Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház” néven marad a Honvédelmi Minisztériumnál, a másik része a Pintér Sándor vezette belügyhöz kerül – írja a Népszava.

Ez új helyzetet teremt a dolgozók számára is. A lap szerint minderről eddig csak a katonai státuszban foglalkoztattak kaptak tájékoztatást, ám ők ennek tartalmáról nem beszélhetnek. A honvédségi civil alkalmazottak még az utolsó munkanapon sem tudtak részleteket a rájuk váró változásokról.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a legnagyobb bizonytalanságot a jogviszonyváltás kelti a civil munkavállalók körében. Ők eddig honvédségi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, az intézmény átalakításával pedig szolgálati jogviszonyba kerülnek. De arról nem tudni, hogy az eddig szerzett jogaikat és járandóságaikat így is megtudják-e tartani. Egyelőre csak annyi ismert, hogy január 15-ig megkapják az érintettek az új munkaszerződésüket és öt napjuk lesz arra, hogy azt aláírják. Aki ezt megtagadja, annak másnaptól megszűnik a munkaviszonya.

A szakszervezet több mint egy tucat kérdést küldött az Országos Kórházi Főigazgatóságnak karácsony előtt, de nem kapott választ. Többek közt azt kérték, tájékoztassák az embereket a két ünnep között, lesz-e egyáltalán munkájuk, hová kell menniük dolgozni, milyen munkakörbe kerülnek.

A betegek legelőbb azt fogják érzeni a váltásból, hogy január elsején 12 órától másnap reggel hatig szünetel a betegfelvétel, a sürgősségi ellátás az intézményben. Ezalatt a 18 óra alatt állítják üzembe az újonnan felálló Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház informatikai rendszerét. A bennfekvőket ezalatt is ellátják. Az esetleges új betegeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) átirányítja más intézményekhez, így több mint egy tucat kórház között osztja szét.

Az átalakításról szóló törvénymódosítást novemberben fogadták el.