Jelentősen szigorítanák a tuningolt autókkal kapcsolatos szabályokat

Jelentősen szigorítanák a tuningolt autókkal kapcsolatos szabályokat

Látogatók az Automobil és Tuning Show autókiállításon a budapesti Hungexpón 2022. május 27-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Fotó: Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tervezete szerint jelentősen szigorítanák az autók egyedi átalakítására, tuningjára vonatkozó szabályrendszert, írja a Telex. A lap birtokába került tervezet szerint a külföldről behozott tuningautók kötelező vizsgálata több százezer forintba is kerül, illetve komoly bírság várhat az illegálisan átalakított járművek üzembentartóira és az átalakítást végző műhelyekre.

A tervezet értelmében továbbá ezentúl csak az egyes autótípusok legerősebb gyári kivitelének megfelelő teljesítménynövelő átalakításokat engedélyeznék Magyarországon. Egy 102 lóerős, 1,6 literes Volkswagen Golf esetében például csak a típus 240 lóerős, 3,2 literes csúcsváltozatára alakíthatnák át, ha minden szükséges műszaki feltételt teljesít. Az elképzelés szerint továbbá a külföldről átalakított állapotban érkező autók csak akkor kerülhetnének forgalomba Magyarországon, ha azokat bevizsgálja egy úgynevezett típusvizsgáló szakértői intézmény. Az elkészült dokumentáció több százezer vagy akár több millió forintbe kerülhet.

A lap szerint az ügyben tárcaközi, illetve társadalmi egyeztetés is várható a közeljövőben. Forrásaik szerint részben a júliusi, Árpád hídon történt halálos baleset irányította rá a döntéshozók figyelmét a problémára.

Címkék: autó, szabályozás