Jön az arcfelismerő beléptetőrendszer az egészségügyi dolgozóknak

Jön az arcfelismerő beléptetőrendszer az egészségügyi dolgozóknak

Mentők. Képünk csak illusztráció (Országos Mentőszolgálat / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választásokat követő napon nyújtott be a kormány salátatörvény-tervezetet, amelyben fontos, az egészségügyet is érintő szabályozás is szerepel – vette észre a 24.hu.

A tervezet fontosabb pontjai:

  • az új ügyeleti rendszer kiterjesztése a fővárosban is
    kötelező szűrések 18 év felett
  • az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentése (bizonyos esetekben)
  • arcfelismerős beléptetés az egészségügyi dolgozóknak
  • létrehoznak egy alapítványt, amely dönt a méltányossági kérelmek elbírálásában
  • kórházban hagyott újszülött gyerekek örökbefogadása


Az már ismert, hogy október elsejétől új rendszerben működik Budapesten a háziorvosi ügyelet, vagyis ősztől a főváros is csatlakozik az összes megyéhez, ahol már nem az önkormányzatok, hanem a mentőszolgálat szervezi az ügyeleti ellátást. A portál szerint a hétfőn a parlament honlapjára felkerült rendelettervezet szerint az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvényt e célnak megfelelően módosítják.

Fontos kitétel a rendeletben az is, hogy a szabályozás alapján az egészségügyért felelős miniszter kötelezővé nyilváníthat egyes szűréseket a 18 év felettiek számára is (jelenleg csak a 0-18 év közötti életkorban előírt szűrések kötelezőek). Vagyis Pintér Sándor korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat.

Emellett az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál bevezethetik az egységes beléptető rendszert, így egységesen nyomonkövethetővé válik az intézményekbe történő belépés, kilépés és benntartózkodás „a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében.” A tervezet szerint kamerákat helyeznek el az egészségügyi intézményekben, és bevezetik a beléptetés szabályozásához szükséges technológiát is: videós arcképazonosításon alapuló technológia alkalmazásával működik majd, ehhez módosítják a vonatkozó jogszabályokat is.

A törvényjavaslat lehetővé tenné az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentését, ha az ellátási érdekből történik. A felmentésre vonatkozó engedély megadásának feltételeit, ideértve az ellátási érdek meghatározását is, a kormány fogja rendeletben meghatározni.

A tervezet szerint a kormány létrehozza a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, amely „a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújthat.” A közhasznú alapítvány vagyonának biztosításáról a kormány gondoskodna, és működéséhez 2025-től kezdődően évente nyújtanak támogatást.

A törvényjavaslat elősegítené a kórházban hagyott újszülött gyermekek örökbefogadását is. Az új jogszabály rögzítené, hogy „amennyiben valaki közvetlenül a szülést követően az újszülöttet a kórházban hagyja és hat hétig nem jelentkezik érte, azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyná, így a gyermek hat hét után örökbefogadható.”