Jön a második budapesti konzultáció, ezúttal a mini-Dubajról

Jön a második budapesti konzultáció, ezúttal a mini-Dubajról

Karácsony Gergely (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Április elsejétől egészen a hónap végéig lesz ismét Budapest Lakógyűlés” – jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert a kormány szerdán államközi szerződést kötött az Egyesült Arab Emírségekkel a rákosrendezői rozsdaövezet fejlesztéséről. Karácsony szerint a kormány rossz eszközhöz nyúl, hiszen ennek a beruházásnak így a budapestiek a vesztesei lennének, csak a beruházó nyerne vele. Állította: a kormány a fővárossal egyáltalán nem egyeztetett a kérdésben.

– Ez a vita nem arról szól, hogy kell-e a Rákosrendezőt fejleszteni – emelte ki Karácsony, a fejlesztésre szerinte ugyanis egyértelműen szükség van. Viszont látható egy komoly negatív példa, ami óvatosságra inti a fővárost: Belgrádban ugyanez az arab beruházó építkezett már ugyanilyen államközi szerződés keretein belül. Annak a beruházásnak Karácsony szerint egy „nyomasztó, igénytelen, túlépített, a város klímájára katasztrofális hatást gyakorló” épület lett a vége. Szerinte a szerb minta „az urbanisztikai rémálmok iskolapéldája”. A főpolgármester utalt a kínai Fudan Egyetem példájára, amikor egy ilyen beruházás megvalósulását megakadályozták, szerinte most is erre van szükség. Először ugyanis – folytatta – a fővárosiaknak és a Fővárosi Önkormányzatnak kell pontosan kitalálnia, mihez is szeretnének kezdeni a területtel. A főváros koncepciója pedig szerinte világos: parkvárost akarnak, megfizethető lakhatással. Az első Budapesti Lakógyűlést tavaly tavasszal tartották részben a Lánchíd közlekedési rendjéről, és azon 136 ezren mondtak véleményt.

A kormány egyébként szintén konzultál, Orbánék online párbeszédben kérdezik meg a polgárok véleményét a zöldenergiáról. Összesen 13 kérdésben várják a véleményeket, de a kérdéssorban például az akkumulátor vagy az akkugyár szó nem is szerepel.