Jövő júniusig hosszabbították meg a háborús veszélyhelyzetet

Jövő júniusig hosszabbították meg a háborús veszélyhelyzetet

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter a Közös fellépés 2014 hadgyakorlaton a Kőröshegyi lőtéren 2014. október 2-án.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbításáról döntött a kormány – derül ki a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet ezúttal 210 nappal terjesztette ki az ukrajnai háborúra hivatkozva bevezetett különleges jogrend időtartamát, vagyis 2023. június 27-éig biztosított az Orbán-kabinet rendeleti kormányzása, mellyel akár törvényes jogrendet túllépve is intézkedhetnek.

A veszélyhelyzetet először május 27-én vezette be a kormány, az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára és ezek magyarországi következményeinek az elhárítására hivatkozva.

Beszédes ugyanakkor, hogy az Ukrajnával hasonlóan szomszédos országok közül csak nálunk döntöttek a háborús veszélyhelyzetről – még Lengyelországban sem, ahová milliószámra érkeznek az ukrajnai háborús menekültek, és ahol a jelek szerint nemrég egy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be tévedésből, két ember halálát okozva. A magyar különleges jogrend így inkább tűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt, évekig tartó veszélyhelyzet meghosszabbításának, és politikai célú hatalmi eszköznek.