Belga miniszter: Orosz rakétadarabok és ukrán elfogórakéta csapódott be Lengyelországban

Belga miniszter: Orosz rakétadarabok és ukrán elfogórakéta csapódott be Lengyelországban

Rendőrök és helyiek a földeket kutatják a lengyelországi Przewodowban 2022. november 16-án (Fotó: AFP via Europress/ Artur Widak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A rendelkezésre álló információk alapján orosz rakéták darabjait és egy ukrán elfogó rakéta maradványait találták meg Lengyelországban – közölte a belga védelmi miniszter szerdán. Ludivine Dedonder Twitter-üzenetében írt arról, hogy az értesülések alapján úgy tűnik, a lengyelországi rakétabecsapódás az ukrán légvédelem tevékenységnek következménye. Mindezt ugyanakkor a folyamatban lévő vizsgálatoknak kell megerősíteniük – tette hozzá a belga tárcavezető.

Nincs arra utaló jel, hogy a keddi kelet-lengyelországi robbanás szándékos támadás eredménye lenne, és arra sem, hogy Oroszország katonai offenzívát indítana a NATO ellen – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-tagállamok nagykövetei részvételével tartott rendkívüli tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Elmondta: a robbanást valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta okozta. „Ez nem Ukrajna hibája volt, Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja az Ukrajna elleni illegális háborúját” – hangsúlyozta a főtitkár.

Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatóján azt mondta, valószínűleg egy szerencsétlen incidens volt a robbanás, semmi nem utal Lengyelország elleni támadásra. Elmondta, hogy arra sincsen utaló jel, hogy Oroszország lőtte ki a rakétát, de több jel mutat viszont afelé, hogy egy légvédelmi rakéta csapódott be.

Lapunk is beszámolt róla, hogy a lengyel média kedden este számolt be róla, hogy orosz rakéták csapódtak be a NATO-tag Lengyelországban az ukrán határtól néhány kilométerre, két embert meghalt. Már este felmerült annak a lehetősége is, hogy egy ukránok által lelőtt orosz rakéta maradványai lehettek. Joe Biden amerikai elnök valószínűtlennek nevezte, hogy a lengyel területre csapódott rakétát Oroszországból lőtték ki, az orosz védelmi minisztérium is cáfolta, hogy ők lettek volna.

Az eseményekről folyamatosan beszámolunk, cikkünket ITT olvashatja el!

Címkék: ukrajnai háború