NATO-főtitkár: nincs jele, hogy szándékos támadás történt volna

NATO-főtitkár: nincs jele, hogy szándékos támadás történt volna

Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba (Fotó: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• A lengyel média kedden este arról számolt be, hogy orosz rakéták csapódtak be a NATO-tag Lengyelországban az ukrán határtól néhány kilométerre
• Az esti órákra felmerült annak is a lehetősége, hogy egy ukránok által lelőtt orosz rakéta maradványai lehettek
• A lengyel kormány rendkívüli ülése után bejelentette, hogy növelik a védelmi erők készültségét és vizsgálják mi történt
• A Balin tartózkodó G7 országok vésztanácskozást hívtak össze
• Joe Biden azt mondta, valószínűtlen, hogy a lengyel területre csapódott rakétát Oroszországból lőtték ki
• Orosz rakéták darabjait és egy ukrán elfogó rakéta maradványait találták meg – mondta a belga védelmi miniszter
• Összeültek a NATO-tagállamok nagykövetei, semmi nem utal szándékos támadásra.

15:20: Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a haditanács ülése után kijelentette: Ukrajna a partnerekkel közösen folytatja a lengyelországi rakétabecsapódás részletes tanulmányozását, és hozzáférést kér az ukrán szakemberek számára. „Támogatjuk az eset további részletes tanulmányozását a partnerekkel közösen. Készek vagyunk átadni partnereinknek a rendelkezésünkre álló, oroszokat terhelő bizonyítékokat. Partnereinktől is várunk olyan információkat, amelyek alapján az a végső következtetés született, hogy ez egy ukrán légvédelmi rakéta volt. Ezenkívül Ukrajna azt kéri, hogy védelmi minisztériumának és határőrségének képviselői haladéktalanul eljuthassanak a robbanás helyszínére. Továbbra is teljes mértékben nyitottak vagyunk a helyzet átfogó tanulmányozására és a rendelkezésre álló adatok teljes körén alapuló következtetések levonására” – fejtette ki Danyilov. A védelmi tanács hangsúlyozza, hogy a történtekért csakis Oroszország és annak rakétaterrorja okolható – áll az RNBO sajtóközleményében.

13:35: Nincs arra utaló jel, hogy a keddi kelet-lengyelországi robbanás szándékos támadás eredménye lenne, és arra sem, hogy Oroszország katonai offenzívát indítana a NATO ellen – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-tagállamok nagykövetei részvételével tartott rendkívüli tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Elmondta: a robbanást valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta okozta. „Ez nem Ukrajna hibája volt, Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja az Ukrajna elleni illegális háborúját” – hangsúlyozta a főtitkár. „Oroszországnak abba kell hagynia ezt az értelmetlen háborút, a NATO pedig továbbra is támogatni fogja Ukrajna jogát az önvédelemhez” – jelentette ki Stoltenberg. Közölte továbbá, hogy több szövetséges tagállam is bejelentette, hogy kész növelni a légvédelmi eszközök mennyiségét Ukrajnának, erről még a szerdai nap folyamán tanácskoznak az érintett országok.

12:52: Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt mondta: ilyen incidensek csak azért történhetnek meg, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök folytatja brutális háborúját Ukrajna ellen. Oroszországnak azonnal le kell állítania a háborút – tette hozzá a luxemburgi külügyminiszer. 

12:50: Mark Rutte holland kormányfő üzenetében azt írta, előbb a tények megállapítására van szükség, ezért szükséges Lengyelország megkezdett vizsgálatának támogatása. Kijelentette, hogy egy dolog világos: mindez nem történt volna meg, ha Oroszország nem indít rakétatámadásokat Ukrajna ellen. „Továbbra is támogatjuk Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezésben” – tette hozzá a holland miniszterelnök.

12:34: Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatóján azt mondta, valószínűleg egy szerencsétlen incidens volt a robbanás, semmi nem utal Lengyelország elleni támadásra. Elmondta, hogy arra sincsen utaló jel, hogy Oroszország lőtte ki a rakétát, de több jel mutat viszont afelé, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be. Részletek itt>>>

12:08: Az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel kedden Ukrajna katonai vezetési rendszerére és a kapcsolódó energetikai létesítményekre nagy erejű csapásokat mértek, amelyek sem Lengyelországot, sem Kijevet nem érintették – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Hozzátette, a csapások elérték céljukat, és minden kilőtt rakéta eltalálta célpontját. „Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a nagy pontosságú csapások csak ukrán területen lévő célpontok ellen történtek, 35 kilométernél nem közelebb az ukrán-lengyel határhoz” – mondta a tábornok.

12:05: A rendelkezésre álló információk alapján orosz rakéták darabjait és egy ukrán elfogó rakéta maradványait találták meg Lengyelországban – közölte a belga védelmi miniszter. Ludivine Dedonder Twitter-üzenetében közölte, az értesülések alapján úgy tűnik, hogy a lengyelországi becsapódás az ukrán légvédelem tevékenységnek következménye. Mindezt a folyamatban lévő vizsgálatoknak kell megerősíteniük – tette hozzá a belga tárcavezető. Részletek itt>>>

11:54: Fel kell tárni a lengyelországi rakétabecsapódás ügyét és nyilvánosságra kell hozni az adatokat – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a Welt német hírtelevíziónak. A kancellár a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója után adott interjúban a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán történt keddi robbanásról kiemelte: aggasztó, hogy „a mi területünkön" – a NATO területén – is pusztítást okoznak fegyverek, amelyeket az Oroszország Ukrajna elleni háborújában vetnek be. Részletek itt>>>

11:50: A Wirtualna Polska a rakétabecsapódás helyszínéről jelentkezett riporttal, és beszélt az egyik áldozat özvegyével. Több gyerekük is van, a nő a tragédia helyszínétől 400 méterre levő iskolában dolgozik. Az iskolaigazgató is nyilatkozott, az intézmény próbál segítségnyújtási pontként működni. A faluban nagy a nyugtalanság, sok gyerek ma nem is ment iskolába. A gazdaság, ahol a robbanás volt, le van zárva, egyébként egy helyi vállalkozásról van szó, ahol 15-en dolgoznak. H 300 méterrel arrébb csapódott volna be, írják a Gazeta riportjában, igazi vérfürdő lett volna, az már lakott terület. És isteni szerencse, hogy kedden nem voltak iskolai foglalkozások.

11:09: A lengyel rendőrség szerdán délelőtt a Twitteren osztott meg meg egy képet a keddi bombabecsapódás helyszínéről. A területet, ahol a fotó tanúsága szerint egy kráter és egy oldalára fordult teherautó-utánfutó van, lezárva tartják.

 

11:03: A bomba becsapodásának ténye megrémítette és megdöbbentette a lengyeleket – nyilatkozta az ellenzéki Polska 2050 politkusa, Michael Kobosko a BBC-nek. A politikus kifejtette, bízik benne, hogy a G7-ek és a NATO-vezetők találkozója után több információjuk lesz az incidenssel kapcsolatban, beleértve azt is, hogy milyen rakétáról van szó. Megjegyezte: függetlenül attól, hogy a rakéta orosz vagy ukrán, az orosz felet terheli a felelősség, hiszen Moszkva indított kedden átfogó rakétatámadást Ukrajna ellen.

10:47: Kína „nyugalomra és önmérsékletre” szólít fel a lengyelországi incidens miatt – írja a Guardian a Reuters jelentése alapján. Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán egy szokásos sajtótájékoztatón beszélt a két ember halálát okozó eseményről.

10:30: „Ez a rakétatámadás Oroszország valódi teljesítménye. Amikor azt mondom, hogy G19, nem tévedek. Mert Oroszország terrorista, és mi védekezünk ellene. Ez a valóság” – mondta a Telex beszámolója szerint Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a lengyel-ukrán határon becsapódott rakétára utalva. Zelenszkij videókapcsolaton keresztül beszélt a G20 csúcson.

„Ma már elképzelhetetlen az élet számítógépes hálózatok, nagysebességű kommunikáció, internet, és még inkább – áram nélkül. De ellenségeik megpróbálhatják megfosztani Önöket éppen ettől. Azt a jó tanácsot adom Önöknek, hogy vegyék át az ukrán védelmi tapasztalatokat, hogy garantálni tudják népük biztonságát” – mondta Zelenszkij az ukrán elnöki hivatal által is közzétett beszédében.

9:52: Egy orosz rakétára válaszul kilőtt ukrán rakéta csapódhatott be Lengyelországbanírja az AP hírügynökség a vizsgálatban részt vevő három amerikai forrására hivatkozva. Korábban Joe Biden amerikai elnök annyit már elárult a vizsgálatról, hogy az első eredményei alapján valószínűtlennek tűnik, hogy Oroszországból lőttek volna át rakétát Lengyelországra.

8:57 Megszólaltak a magyar vezetők a Facebookon a rakétatalálattal kapcsolatban. Erről szóló cikkünket itt olvashatják:

8:20 Medvegyev: a lengyel incidens azt mutatja, hogy a nyugat egyre közelebb kerül a „világháborúhoz

Dmitrij Megvegyev volt orosz elnök, jelenleg az orosz biztonsági tanács helyettes elnöke, és Putyin keményvonalas szövetségese azt mondta, hogy a lengyel területen történt robbanás azt jelzi, hogy a nyugat egyre közelebb kerül a világháborúhoz.

„Az ukrán vádaskodások szerint 'rakétatámadás' egy lengyel tanya ellen csak egy dolgot bizonyít: azzal, hogy a nyugat hibrid háborút vív Oroszország ellen, egyre közelebb kerül a világháborúhoz” – írta Medvegyev a Twitteren.

Közben az orosz védelmi minisztérium megismételte az EU-ba delegált orosz misszió azon korábbi kijelentését, hogy az újabb ukrán csapatok eu-s kiképzésésének bejelentése az eszkalációt célozza, és újabb lépés az EU ukrajnai konfliktusban való egyre intenzívebb részvétele felé.

7:30 Holland miniszterelnök: a lengyel robbanás nem történt volna meg, ha Oroszország nem rakétázná Ukrajnát

Mark Rutte holland miniszterelnök szerdai tweetjében kijelentette, hogy a (valószínűleg véletlen baleset miatt bekövetkezett) lengyelországi rakétabecsapódás „nem történt volna meg Oroszország borzalmas Ukrajna elleni rakétatámadásai nélkül”. Rute tweetjében közölt egy fotót is a G7 országok és a NATO vezetőinek bali vésztanácskozásáról. 

Rute szerint a vezetők „egységesek abban, hogy előbb tisztában kell legyünk a tényekkel, ezért támogatnunk kell a lengyel nyomozást.”

A Balin tartózkodó amerikai elnök, Joe Biden, miután vésztanácskozást tartott a G7 országok (és a NATO) vezetőivel, bejelentette, hogy az előzetes jelentések szerint „valószínűtlen” hogy a kedden egy ukrán határtól tíz kilométerre lévő falu traktorjába csapódott és két ember halálát okozó rakétát Oroszország területéről lőtték ki.

Az incidens az ukrajnai háború eddigi talán legveszélyesebb pillanata, hiszen felmerül a súlyos nemzetközi eszkaláció esélye, ha a NATO úgy értékelné a helyzetet, hogy a támadást Oroszország hajtotta végre, szándékosan. Ennek azonban egyre csökken az esélye, hiszen minden jel szerint baleset történt, és még az sem egyértelmű, hogy melyik fél a közvetlen felelős érte.

Biden a kérdésre, miszerint nem elhamarkodott-e kijelenteni, hogy az oroszok lőtték ki a Lengyelországba jutott rakétát, pontosan ezt felelte: „Vannak előzetes információk, amelyek ellentmondanak ennek. Nem akarom ezt kijelenteni, amíg teljes mértékben ki nem vizsgáljuk. A trajektória alapján valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték ki, de majd meglátjuk.”

Az amerikai elnök telefonon beszélt Andrzej Duda lengyel elnökkel, és kifejezte részvétét az áldozatok miatt, illetve kijelentette, hogy az Egyesült Államok megingathatatlan a NATO-szövetséges Lengyelország védelme iránt. Segíteni fogják a lengyel vizsgálatot.

Közben a roncsokról elérhető fotók alapján az is felmerült, hogy vagy az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta sodródott át Lengyelországba, vagy maga egy ukrán S-300 AD légvédelmi rakéta tévesztett célt, és az csapódott be Przewodów faluba. Franciaország nyugalomra intett, és felhívta a figyelmet arra, hogy még ha a rakéta orosz típusú, ez akkor sem jelenti feltétlenül azt, hogy az oroszok lőtték ki. Magyarul az ukránok is lehettek.

A CNN-nek azt mondta egy NATO-tiszt (névtelenül), hogy az incidens idején Lengyelország felett repült egy NATO megfigyelőrepülő, amely az orosz rakétatámadásokat monitorozta, és ennek a rakétának a röppályáját is nyomon követték. Ezt hivatalosan nem erősítették meg, és azt sem árulták el, hogy honnan indították a rakétát.

(CNN/Guardian)