Karácsony bejelentette, elindult a Városháza felújítási terve

Karácsony bejelentette, elindult a Városháza felújítási terve

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. október 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Főpolgármesteri programom egyik kiemelt ígérete volt, hogy a Városháza fejlesztésének részeként a lepusztult, a városlakók elől elzárt hátsó udvar helyén létrehozzuk a Városháza parkot. Budapest új, zöld főtere egyszerre lesz közösségi hely és kikapcsolódásra, pihenésre alkalmas zöldfelület a belváros szívében – írja Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében.

A következőkben felvázolja a Városháza park fejlesztésének négy lépését:

• Elindult és tavasszal zárul a Városháza Park nyílt tervpályázata. – Izgalommal várom én is ennek eredményét, hiszen ekkor fog eldőlni, hogy milyen tervek alapján hozunk létre 8 ezer négyzetméter új zöldfelületet a város szívében – teszi hozzá a politikus.
• Elkezdték a Károly körút felé néző, málladozó falak felújítását, ami előfeltétele annak, hogy hozzáfoghassanak a park kialakításának. A gépek már dolgoznak, hamarosan elindul a munka utcáról is látható része.
• Még az idén felújítják és utána kulturális és közösségi funkciókkal nyitják újra a volt Merlin Színház 12 éve bezárt épületét.
• Felújítják a Gerlóczy utcai szárny romos földszintjét, itt lel hamarosan új otthonra a Budapest Galéria.

A Budapest Városháza nevű hivatalos Facebook-oldalon korábban közölte, hogy január végén, régészeti felügyelet mellett megkezdődött a kórházként, illetve kiszolgált hadirokkantak otthonaként épült egykori Invalidus-ház rézsűjének bontása, ami a századforduló óta a Főpolgármesteri Hivatalnak otthont adó épület vízszigeteléséhez szükséges.

Ezt a homlokzat felállványozása, majd a tízezer négyzetméternyi falfelület felújítása követi majd – ennek háromnegyede a Károly körút, hátralévő része pedig a belső udvar felé néz.