Karácsony: Évi több mint 13 millió köbméter vizet nem fizet ki az állam a fővárosnak

Karácsony: Évi több mint 13 millió köbméter vizet nem fizet ki az állam a fővárosnak

Karácsony Gergely a fővárosi városházán (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmondaná az állammal kötött vízátadási szerződéseket a Fővárosi Önkormányzat – derül ki abból a levélből, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester írt Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, és amely érdekes módon a Magyar Nemzethez is kiszivárgott. A kormánylap tálalása szerint, ha a főpolgármester beváltja fenyegetését, az valójában tucatnyi agglomerációs település, összesen jóval több, mint 150 ezer lakosának ivóvízellátását veszélyezteti. A lap a levél alapján azt írja, hogy Karácsony Gergely szerint a Fővárosi Vízművek veszteségét az is okozza, hogy egyes korábbi vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet, nagy mennyiségben, az idén több mint 13 millió köbmétert. A főpolgármester hozzátette: ezt a mennyiséget sok esetben évtizeddel korábban meghatározott, befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is.

„Ez a helyzet a fővárosi önkormányzat számára elfogadhatatlan. Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető rá arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje" – írta Karácsony, majd úgy fogalmazott: „Amennyiben záros határidőn belül az állam nem biztosítja – bármilyen jogcímen – az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését úgy a 2023. évre, mint a következő évekre a Fővárosi Vízművek számára, akkor a Fővárosi Vízművek (…) kénytelen lesz (…) a vízátadási szerződéseit felmondani.” Levelében a főpolgármester nem határozta meg pontosan a követelt összeget, ahogyan azt sem, mikor váltja be fenyegetését.

Miután a lap ismertette a levél tartalmát, Karácsony Gergely a Facebookra is kiposztolta a témával kapcsolatos álláspontját. Mint írja, 13,38 millió köbméter ivóvizet ad át évente a Fővárosi Vízművek az állami vízszolgáltatóknak 12 Budapest környéki településen. „Szívesen besegítünk, de az nem járja, hogy az állam nem fizeti ki azt a munkát, amit helyette végzünk. Márpedig most ez történik: a budapesti adófizetőknek milliárdokat kell fizetnie azért, mert az állam nem fizeti ki a szolgáltatott víz előállításának költségeit. És ehhez jön még hozzá a perverz közműadó – az állam megadóztatja a vízcsöveket (!) –, és hogy, hogy nem, idén az összes vizes cég közül csak a Fővárosi Vízművek nem kapott rezsitámogatást” – írja a főpolgármester, hangsúlyozva: állam feladata a víz biztosítása.