Karácsony Gergely: 2023 legyen az újrakezdés éve

Karácsony Gergely: 2023 legyen az újrakezdés éve

Karácsony Gergely főpolgármester a 2023-as újévi köszöntőjében (Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számomra a 2022-es év legszomorúbb tapasztalata az volt, hogy milyen hatékonyan tud működni a végtelenül primitív és hazug propaganda – mondta újévi köszöntőjében Karácsony Gergely. A közel negyedórás Facebook-videójában a főpolgármester arról beszélt, a propagandisták a hatalom fekete serege. „Ők azok, akik szellemi furkósbotot használnak a tények és az érvek, az igazság helyett. Ha 2022 a propaganda éve volt, akkor 2023 legyen az őszinte beszélgetéseké, mert a világot, hazánkat és a városunkat érő egyre bonyolultabb kihívásokra adott ostobaságig leegyszerűsítő válaszok nem lehetnek mások, csak hazugak” – közölte.

A 24.hu által szemlézett Karácsony feltette azt kérdéssort: „normális-e az, hogy a városi útjainkat autópályaként kezeljük, majd meglepődünk, hogy a városi zaj és szmog miatt egyre többen betegszenek meg? Normális-e az, hogy a városi tereinket parkolónak használjuk, esélyt sem adva a fáknak, akik a portól és a forróságtól védelmeznek minket? Normális-e az, hogy csak az a zöldterület számít értéknek, amit el lehet adni, amit be lehet építeni, csak az az erdő számít, amit ki lehet vágni? Normális-e az, hogy közömbösek vagyunk a legnehezebb helyzetben lévő honfitársainkkal? Normális-e az, hogy egyes önkormányzatok családokat lakoltatnak ki valódi indok és méltó elhelyezés nélkül, hogy a hajléktalan emberek ellen küzdünk a hajléktalanság helyett?” Ő ugyanis egyiket sem tartja normálisnak, és biztos abban, hogy a budapestiek nagy többsége is változtatni akar ezeken.

Karácsony azt javasolja, „használjuk ki, hogy recseg-ropog körülöttünk a háború, energiakrízis, klímaválság által sújtott globális kapitalizmus”. Szerinte ahhoz, hogy „meg tudjuk állítani az ökológiai katasztrófába és háborúba sodródó világot, ahhoz, hogy meg tudjuk változtatni a városunkat és a hazánkat, mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy újra tudjunk normálisan beszélgetni a közös ügyeinkről.” A főpolgármester egyúttal úgy véli, a politika legfontosabb kérdése az kell, hogy legyen, hogy elválassza egymástól azt, ami helyes, és ami helytelen.

A főváros első embere a Lánchíd felújítása kapcsán leszögezte, úgy helyes, ha a híd jövőjéről a közóhajnak megfelelően születik a döntés. „Vagyis a budapestiek dönthetik el, hogy a múlt dogmáit vagy a jövő érdekeit tartják-e fontosabbnak. Én mindig a jövő szempontjai mellett fogok érvelni, és a budapestiek döntéséhez fogom tartani magam.”

Karácsony a főváros stratégiai céljának nevezte, hogy az évtized végére a budapesti közszolgáltatások energiafüggetlenek legyenek, vagyis ne legyen kiszolgáltatva se a magyar, se az orosz kormány energiapolitikájának, és a városi közszolgáltatások annyi energiát használjanak, amelyet képesek is megtermelni. „Ezért vesszük vissza Budapestnek a Csatornázási Műveket, és ezért nem adjuk a kormánynak az ivóvízellátást.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.