Karácsony Gergely: A fosszilis energia fegyver az autokraták kezében

Karácsony Gergely: A fosszilis energia fegyver az autokraták kezében

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A klímaválság, az energiaárak elszabadulásának és a rezsiárak emelkedésének következményeiről írt szombati posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester rámutatott, hogy mindezek miatt a megújuló energiára, köztük a napenergiára való átállás a jövő kulcskérdése.

– Keserű történelmi tapasztalat bizonyítja: a fosszilis energia fegyver az autokraták kezében, a megújuló energia a demokrácia békéjének is záloga – szögezte le. 

Kitért a 2020-ban elindított „Budapest – Nappal Hajtva” projekt jelentőségére, melynek célja a napenergia városi integrációjának gyorsítása és a napelemfejlesztések elősegítése a fővárosban.

Karácsony a Budapesti Klímastratégiában lefektetett klímacélokat ambiciózusnak, de megvalósíthatónak nevezte. Többek között azt tervezik, hogy 2030-ra összesen 10 millió négyzetméter napelem lesz a városban, ami 1500 MW összkapacitásnak felel meg. Elmondása szerint ennek majdnem tizede már megvalósult. – Ha 2030-ra elérjük célunkat, azzal közel ötszázezer tonna szén-dioxid kibocsátását takarítanánk meg, vagyis annyit, amennyi az összes budapesti lakos egy évi áramfelhasználásából a légkörbe kerül – zárta posztját a politikus.