Karácsony Gergely: A jó Isten áldását kérem Márki-Zay Péterre

Karácsony Gergely: A jó Isten áldását kérem Márki-Zay Péterre

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ferenc pápa ma a világ talán legprogresszívebben gondolkodó embere, noha ez furcsának tűnhet első hallásra. (...) Azt látom, hogy ő a világ nagy globális problémáit leegyszerűsítés nélkül, de érzelmileg nagyon is átélhetően és ebben az értelemben egyszerűen tudja összefoglalni – erről is beszélt Karácsony Gergely főpolgármester a Szemléleknek adott interjújában.

A fővárosi autós közlekedés kapcsán úgy fogalmazott: „triviális, de azért mondjuk ki: Budapesten azért vannak dugók, mert túl sok az autó”. – Nem akarok senkit elrettenteni, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az, hogy a XXI. században egy belvárosban ekkora autóforgalom van, vagy egyáltalán autóval lehet közlekedni, ez tőlünk nyugatra egyáltalán nem triviális. Próbáljon meg valaki Bécsben bemenni a belvárosba, és érezni fogja, miről van szó! – mondta. Szerinte ennek oka részben, hogy a lakhatás Budapesten nem megfizethető, ezért nagyon sokan megpróbálnak olcsóbb ingatlant szerezni valahol a városon kívül, az agglomerációban. – Viszont az életüket továbbra is Budapesten élik, legtöbbször ide jár a gyerekük is iskolába, itt van a munkahelyük, itt intézik a dolgaikat… Közülük mindenki be akar ülni reggel az autóba és be akar érkezni a városba. Szeretném jelezni, hogy ez nem fog működni – fejtegette.

Arról is kérdezték Karácsonyt, a migráció tényére is tekintettel hogyan képzeli el Budapestet 10-15 év múlva. – Félrevezető lehet Budapestet összehasonlítani Párizzsal vagy más nyugat-európai nagyvárossal, mert azok a fővárosok gyarmatbirodalmi központok voltak. (...) Éppen ezért függetlenül attól, hogy ki a főpolgármester, vagy ki a miniszterelnök, szerintem 20 év múlva is csak kis mértékben lesznek jelen a magyar főváros lakosságában azok, akik a miénktől nagyon eltérő kultúrát képviselnek. (...) Nem érzem azt, hogy Budapesten vagy Magyarországon olyan migrációs nyomás lenne, amitől meg kéne ijednünk – vélte később megjegyezve, a főváros legnagyobb problémája a levegőminőség, több ezer ember hal meg emiatt. Egyébként úgy képzeli el, hogy 15-20 éves távlatban Budapest jelenleg csökkenő lakossága növekedni fog, a főváros pedig a rozsdaövezeteken fejlődik, ileltve sokkal kevésbé lesz centralizált, ehelyett elkezdenek kialakulni a lokális városközpontok.

A politikus arra is kitért, mikor arról beszélt, ő sovány és magas, míg Orbán Viktor kövér és alacsony. – Egyszer Orbán Viktort lekövéreztem, és azért is kértem bocsánatot, mert az részemről egy vicc volt, amit az újságíró komolyan vett. Egy Economist interjú volt, amelynek során egy nagyon sztereotip képet mondott el az újságíró arról, hogy a magyar kormányfő mennyire gonosz, én meg tündöklő csillag vagyok a progresszió egén. Erre mondtam, hogy én magas vagyok és vékony, ő meg alacsony és kövér, ám ezt én ennek a sztereotip leírásnak a paródiájaként jegyeztem meg. (...) a kérdező nem értette az iróniát, és azt hitte, hogy én ezt komolyan gondolom – mesélte. 

Azzal kapcsolatban, hogy nem ő lett az ellenzéki kormányfő-jelölt, úgy fogalmazott, azért dolgozta fel ezt könnyen, „mert érzelmileg sokkal könnyebb nem miniszterelnök-jelöltnek lenni, mint annak. Nyilván továbbra is kapom az ívet, de amit Magyarországon egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek ki kell bírnia, azzal szerintem Nobel-békedíjra kandidálja magát az illető. A magam részéről a jó Isten áldását kérem Márki-Zay Péterre, mert amit neki ki kell bírnia… Örülök, hogy nem én vagyok az, akinek el kell viselnie ezt a terhet”.

Karácsony szerint az a fajta politikuskép, amit a Fidesz diktál, az arról szól, hogy „nincsenek hibáink, mindent tudunk előre, magabiztosak vagyunk és tökéletesek. De szerintem nem ilyen egy politikus. Nem kell nagyon messzire menni: más országokban ez a »profi« politikai kultúra nem működik, nem eredményes”. A közbeszéd állapot a kapcsán pedig azt jegyezte meg, valóban sok mindent el kell az embernek viselnie. – Én általában ezekkel elég jól megbirkózom, de amikor a családom bármilyen szempontból képbe került, például elkezdtek arról írni, hogy a gyerekem milyen iskolába jár, az nálam is kiverte a biztosítékot. Tudom, hogy ebben nagyon könnyű hibáztatni az egyik oldalt, vagy a másikat, de én a saját ellenzéki közegemen is látom sokszor ezt az elképesztő gyűlöletet. Ez megint egy negatív spirál, amelybe egymást rángatják bele a felek a különböző oldalakon – vélte.