Karácsony Gergely a tarvágásról: a kormány az egész ország alatt vágja a fát

Karácsony Gergely a tarvágásról: a kormány az egész ország alatt vágja a fát

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főpolgármester a Facebook-oldalán emlékeztetett arra, nem egészen két hónapja számolt be az erdészeti hatóságnál elért eredményről, amely szerint a védett budapesti erdőkben többé nem fordulhat elő tarvágás.

A csütörtök este megjelent kormányrendelet azonban – mely szerint a jövőben védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás – teljesen felülírja ezt a nehezen elért eredményt, amellyel kivívták a természetvédelmi szakemberek és a természetszeretők megbecsülését.

A kormány gáz híján fatüzelésre készíti fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárít a fakitermelés útjából. – Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében – szögezte Karácsony Gergely. 

Mint hozzátette, érti, hogy nagy a baj, de az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása.

A kormánynak már évekkel ezelőtt jelezték, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzívházakban, a megújuló energiák használatában van.

– Ha hallgattak volna ránk, akkor most nem kellene kipusztítanunk megannyi állat élőhelyét, lenullázni olyan erdőket, amelyekben még van több évtizednyi növekedési potenciál – állapítja meg a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy a legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek. Végül felszólította az államot, hogy egyeztessen az önkormányzatokkal is, kell, mielőtt letarolják az erdőiket.