Karácsony Gergely: Borzasztó nehéz időszak következik

Karácsony Gergely: Borzasztó nehéz időszak következik

Karácsony Gergely a fővárosi városházán (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül bizonytalan és borzasztó nehéz időszak következik, ezért érdemi vitákat és higgadt beszélgetéseket kért politikustársaitól Karácsony Gergely. A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének elején elmondott napirend előtti felszólalásában elárulta azt is, hogy jövő héten újra fog tárgyalni Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel.

Borzasztó nehéz időszak következik, nemcsak Budapest polgárai, hanem hazánk minden lakosa és egész Európa számára – ezzel kezdte napirend előtti felszólalását Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint erről őszintén kell beszélni, ugyanakkor ez sokszor nem működik. Például, amikor a főváros döntött arról, hogy a szociális intézményeken kívüli közintézményeket maximum húsz fokig fűtik fel, politikai ellenfelei arról beszéltek, hogy „beindult a brüsszeli dilivonat”. Ehhez képest semmi sem történik, amikor a kormány is ugyanerről dönt. Karácsony Gergely szerint lehet a városvezetést kritizálni, de egy ilyen helyzetben, „amikor a valóság ránk rúgja az ajtót”, érveket szeretne hallani, nem minősítést és demagóg hangulatkeltést.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy félretéve minden politikai vitát, a kormánnyal nyitottak a párbeszédre. Itt egyúttal bejelentette, hogy jövő héten több polgármester-társával közösen ismét tárgyal Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel. Egyúttal várja, hogy „a múzsa csókja megérkezzen Lázár János homlokára” és vele is tudjon egyeztetni a budapesti fejlesztésekről.

Karácsony Gergely kitért arra is, hogy az energiaárak miatt krízis előtt állunk, tízszeresére emelkedtek a költségek, ezt pedig csak uniós szinten lehet és kell kezelni. Reményét fejezte ki, hogy olyan bátor döntések születnek „az energiapiac megregulázására”, mint amilyenek az Oroszországgal szembeni uniós szankciók voltak, ahogy abban is bízik, hogy a kormány és az Európai Unió meg tud állapodni az uniós pénzekről, mert Budapestnek is szüksége van az uniós forrásokra.

A politikus itt megemlítette még a fővárosi rezsitámogatás bevezetését, amit meg kell lépni. Mint ismert, októbertől a rászoruló gyermekesek, az ápolási díjon lévők, a létminimumnál kevesebb nyugdíjjal rendelkezők, illetve „más nehéz helyzetben lévő családok” évi 48 ezer forintnyi támogatást kaphatnak. A valódi átlagnyugdíjnál kevesebb juttatást kapók pedig 24 ezer forintos támogatásra jogosultak. Ezek az összegeket a villany-, a gáz-, a víz- és a távőszámlákból fogják leírni.