Karácsony Gergely: Nem tudom, túléljük-e a 2023-at kormányzati segítség nélkül

Karácsony Gergely: Nem tudom, túléljük-e a 2023-at kormányzati segítség nélkül

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem tudom, túléljük-e a 2023-at, ha ma ránézek a holland tőzsde gázáraira, akkor nem valószínű, a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Republikon Intézet Van-e még önkormányzatiság Magyarországon? című csütörtöki konferenciáján a hvg.hu tudósítása szerint. Az eseményt annak apropóján tartották, hogy három év telt el az önkormányzati választás óta, vagyis túl vagyunk az ötéves ciklus felén. Karácsony Gergely a gondolatmenetét úgy folytatta, hogy „ha így is lesz, nyugodt szívvel tudunk tükörbe nézni, mert ha ez a krízis ki is húzza az önkormányzatok alól a talajt, az nem az önkormányzati politikusok hibája lesz”. 

A főpolgármester azt is mondta, ha tudta volna 2019. október 13-án, hogy mi vár rá, nem mosolygott volna a választás éjszakáján a fotókon, de mindannak, ami azóta történt az önkormányzatokkal, szerinte nagy előnye, hogy végre elválik egymástól a kormányzati politikában testet öltő uralkodás és a helyi közösségek képviseletéről szóló szolgálat. „Amíg mi leszünk, ez utóbbi érték felülírja a napi problémákat, amivel küzdünk. Mi nem a hatalmat, hanem a közösséget szeretjük, ez talán elég energiát ad, hogy túléljük a 2023-at, és talán a 2024-et is, amikor a választások után még több ilyen önkormányzat lesz” – tette hozzá a főpolgármester. 

Azt is mondta, ne tudna válaszolni arra a kérdésre, van-e ma Magyarországon demokrácia, de inkább nincs. Szerinte ott tartunk, hogy „határeset, lehet-e még önkormányzati rendszerről beszélni, és reggelig tudnánk sorolni azokat a jogszabályokat, amelyek az önkormányzatok jog- és mozgásterét szűkítik”. Úgy látta, a járványhelyzet, az ukrajnai menekültek és az energiaválság kezelése szempontjából az önkormányzatok sokkal jobban viselkedtek, jobban reagáltak, mint sok esetben a kormány.

Karácsony Gergely csütörtökön az energiakrízis kezeléséért felelős fővárosi operatív törzs ülésén részt vett, majd bejelentették, hogy milyen intézkedéseket hoztak. „Ahol csak lehet, spórolnunk kell az energiával, de csak olyan döntéseket hozunk, amelyek nem terhelik tovább a budapestiekre a szociális krízis terheit és nem korlátozzák a nélkülözhetetlen közszolgáltatások minőségét” – szögezte le.

A főpolgármester a 444 beszámolója szerint azt javasolta, hogy 2024-ben a pártok támogatásával, de hivatalosan civil ernyőszervezetek jelöltjeiként indítsanak polgármestereket. „Egyszerűen nem fogunk nyerni, ha nem vagyunk mindenki számára elfogadhatók az ellenzéki oldalon és azon túl is. És ez pártos színekben borzasztó nehéz” – mondta. Szerinte ebbe az irányba tolja őket, hogy a kormány egy napra tette az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Úgy véli, a Fidesz abban bízik, az EP-választás körüli rivalizálás elidegeníti az ellenzéki választókat attól, hogy leszavazzanak egymás jelöltjeire. Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere is a legjobb megoldásnak nevezte ezt.