Karácsony Gergely: Újra kell egyesítenünk Magyarországot

Karácsony Gergely: Újra kell egyesítenünk Magyarországot

Karácsony Gergely főpolgármester az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem a régi normálishoz kell ragaszkodnunk, inkább egy új normalitást elfogadnunk – erről beszélt ünnepi, március 15-ei beszédében Karácsony Gergely. A főpolgármester a Facebook-oldalán tette közzé húszperces videóüzenetét, amit azzal indított: sajnos ma sem tudunk összemosolyogni ismerősökkel és ismeretlenekkel a városban. Eközben viszont a legfontosabb dolgokban, múltunkban és kultúránkban egyek vagyunk, valódi sorsközösség, mondta.

Ez az egy év különösen hosszú idő volt, tette hozzá, miután csak a bizonytalanság a biztos, és „nekünk bírnunk kell, ki kell tartani az egyre fogyatkozó türelmünknek.” Szerinte arra vágyik mindenki, hogy visszakapjuk a régi, normális életünket, de úgy látja, a járvány a változás kényszerét teremtette meg, „az új, másfajta hétköznapiság kiindulása csak az együttműködés és az együttérzés lehet.”

Az embert kell szerinte a középpontba helyeznünk, de úgy látja, ez nem szólhat a kiváltságos tízezerről. „Tudjuk, kik ők, ismerjük, mint a rossz pénzt, a közös kassza körül ólálkodó keveseket”, fűzte hozzá.

A Lánchíd felújítására is kitért Karácsony, felemlegetve, hogy a híd pillérjén az olvasható: épült a nemzet közóhajának megfelelően. Súlyos és gyönyörű szavak, mondta. A csendes és szelíd többségről beszélt ezután, feltéve a kérdést, nyertese-e az elmúlt tíz évnek, lett-e több szabadság és béke. Ő úgy látja, nem, kettészakadt az ország, mert módszeresen kettészakították, a régi módszer alapján: oszd meg és uralkodj. „Nincs, nem lehet két Magyarország.” A kérdés az szerinte, meddig hagyjuk, és hogyan vetünk neki véget. „Újra kell egyesítenünk Magyarországot” – mondta.

A megosztottságról hosszan beszélt, Gulácsi Péter, Tóth Krisztina, de Lovasi András esetét is felhozva. „Látjuk, mit kapott a nemzeti fociválogatottunk kapusa, mert azt merte mondani, hogy a család az család. Látjuk, mit kapott az írónő, mert azt merte mondani, hogy újra kell gondolni a kötelező olvasmányok listáját. És hogy hazabeszéljek, látjuk, mit kapott az ellenzékinek tartott rockzenész, mert egy kormánypárti jelöltet mert támogatni”, utalt arra, hogy Lovasi a támogatásáról biztosította Győrben Dézsi Csaba Andrást.

Karácsony idézte továbbá Széchenyi Istvánt, Krúdy Gyulát és Bödőcs Tibort, a szelíd forradalomra és a hidak építésére szólított fel, és kifejtette, most, tíz év után újra valóságosak az ellenfelek, míg korábban inkább képzelt ellenségekkel küzdöttek. „Olyan mélyen kell változtatni, hogy nevezhetjük ezt forradalminak is. Erre van szükség most, forradalomra, de nem kukaborogatós, erőszakosra, hanem szelíd forradalomra” – fogalmazott.

„Arra kell figyelnünk, ami összeköt bennünket, és nem arra, ami elválaszt. A hidakra, és nem az árkokra. Ez a közóhaj most” – fogalmazott. Hozzátette: menjünk át egymáshoz, hidaljuk át a távolságot egymás között, ahogyan a '48-asok tették.

Legyen béke, szabadság és egyetértés! Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! – kívánta búcsúzóul.